Het stadhuis van de gemeente Amsterdam in de Stopera
NOS Nieuws

Strafrechtelijk onderzoek naar lek rond benoeming burgemeester Amsterdam

De rijksrecherche start een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijk lek uit de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester van Amsterdam moet voordragen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Begin mei deed de voorzitter van de vertrouwenscommissie aangifte naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. Daarin werd onder meer geschreven over de benoemingsprocedure en de manier waarop de commissie overlegt.

Na bestudering van het politieonderzoek naar die aangifte vindt het OM dat er genoeg aanknopingspunten zijn voor nader onderzoek.

Latere publicaties ook onderzocht

Ook recente berichtgeving over de burgemeestersbenoeming worden volgens het OM meegenomen in het strafrechtelijk onderzoek. Gisteren schreven De Telegraaf en Het Parool dat de vertrouwenscommissie verdeeld is over de benoeming. Zo zou een aantal leden voormalig PvdA-wethouder Carolien Gehrels, nu bestuurder bij Arcadis, willen voordragen. Andere leden zouden voor Halsema zijn.

De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk. Volgens de voorzitter van de vertrouwenscommissie, fractieleider Van Lammeren van de Partij voor de Dieren in Amsterdam, is het goed dat er onderzoek wordt gedaan. "Lekken uit een vertrouwenscommissie schaadt de democratie en de kandidaten. Ik hoop dat de dader of daders worden gepakt."

Journalist onderzocht in Brabant

Begin deze maand werd bekend dat justitie bij een onderzoek naar een mogelijk lek bij de burgemeestersbenoeming in Den Bosch belgegevens van een journalist van het Brabants Dagblad heeft opgevraagd. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei daarna in de Tweede Kamer dat het OM dat niet had moeten doen.

Gevraagd of journalisten in dit geval ook onderzocht zullen worden, zegt het OM dat niets is uitgesloten. Wel wijst een woordvoerder erop dat er regelgeving is voor dat soort onderzoek en dat het OM zich daaraan moet houden.

Hoofdredacteur Paul Jansen van De Telegraaf waarschuwde in het radioprogramma 1 op 1 dat de journalisten van zijn krant niet onderzocht mogen worden. "Als de minister meent dat hij pal staat voor persvrijheid kan hij dat in deze zaak goed laten zien", zei Jansen. Na de aanslag op De Telegraaf zei minister Grapperhaus dat de persvrijheid in Nederland een groot goed is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl