Justitie vroeg belgegevens journalist Brabants Dagblad op
Justitie heeft vorig jaar de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad opgevraagd en verkregen. Dat meldt de regionale krant vandaag zelf. Het Openbaar Ministerie betreurt het dat de gegevens zijn opgevraagd.
Verslaggever Jos van de Ven beschreef vorig jaar zomer tot in detail hoe de burgemeestersbenoeming in Den Bosch tot stand kwam. Wie de kandidaten voor die post zijn is normaal gesproken geheim en het lekken van informatie is strafbaar. De krant wist toch te achterhalen wie de kandidaten waren.
Na publicatie van het stuk heeft het OM volgens de krant de telefoongegevens van Van de Ven opgevraagd en ook verkregen. Uit de gegevens kan opgemaakt worden met wie de journalist op welk moment belde. Vanwege het lek zijn twee verdachten in beeld: een ex-wethouder en een voormalig gemeenteraadslid.
'Onacceptabele belemmering'
Hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad is boos. "Dit is een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk", zegt hij in zijn eigen krant. "De overheid trekt de luiken al steeds verder dicht, nu zet justitie ook druk op de journalistiek. Een Openbaar Ministerie dat jaagt op telefooncontacten van journalisten, het is on-Nederlands en als je er even over nadenkt: schokkend."
In het NOS Radio 1 Journaal zegt Van Houtert dat de gegevens zijn opgevraagd bij de telecomprovider. "Dus daar hebben wij nog een appeltje mee te schillen", zegt hij. "Ze mogen het in dit geval niet doen. Het doel heiligt de middelen niet. Je mag als justitie wel íets doen met journalisten, maar alleen als daar zeer zwaarwegende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld staatsveiligheid, of zaken van leven of dood. En niet dit."
Van Houtert wil dat de gegevens worden vernietigd. "Er zijn nu lijsten bij het OM waarop staat met wie onze verslaggever wanneer heeft gesproken. Dat is geheim van de journalist."
Bronbescherming belangrijk.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid benadrukt dat bronbescherming voor journalisten een heel belangrijk principe is in een vrije samenleving: "Ook als dat betekent dat journalisten met voor deze of gene onwelgevallige dingen komen. Sterker nog: journalisten hebben de taak om alles te onderzoeken."
Grapperhaus vindt verder dat deze concrete zaak had moeten worden voorgelegd aan het College van procureurs-generaal. Dan had kunnen worden getoetst of de ingreep in dit geval gerechtvaardigd was.