NOS NieuwsAangepast

Raadslid Den Bosch aangehouden na lekken over benoeming burgemeester

Een 55-jarige man uit Den Bosch is vanmorgen aangehouden op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie in de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester van Den Bosch. Het gaat om een lid van de vertrouwenscommissie, waar alleen raadsleden in zaten. Het Openbaar Ministerie wil verder geen details over zijn identiteit geven.

De vertrouwenscommissie had aangifte gedaan van een lek, nadat in het Brabants Dagblad was gepubliceerd over de procedure. Er werd "tot op detailniveau" informatie gegeven over de kandidaten.

De publicatie kwam nadat bekend was geworden dat Jack Mikkers de nieuwe burgemeester van Den Bosch werd. Uit een reconstructie van het Brabants Dagblad bleek dat hij tweede keus was, omdat de eerste keus, Jan Hamming, eerder op de dag voor een burgemeesterspost in Zaanstad had gekozen.

Eenmansfractie

De verdachte is Sjef van Creij, van de eenmansfractie Gewoon Gedreven. Dat bevestigt zijn vrouw Wilma. Volgens haar is Van Creij onschuldig. "Hij heeft echt niet gelekt. Hij is zo integer als wat." Volgens haar was Van Creij vanmorgen bij zijn arrestatie vooral verbouwereerd en sprakeloos.

De verdachte zit in beperkingen en mag alleen contact onderhouden met zijn advocaat. Van Creij heeft nog geen contact gehad met haar man, ook niet met een advocaat. "Mij wordt helemaal niets verteld, ik heb geen idee hoe het verder gaat." Ook andere raadsleden hebben nog geen contact gelegd met Van Creij's echtgenote.

Er zijn wel vaker lekken uit vertrouwenscommissies, maar dat er daadwerkelijk iemand wordt gearresteerd is uitzonderlijk. Op het schenden van het ambtsgeheim staat een celstraf van maximaal een jaar of een boete van 19.500 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl