ANP

Na bijna een jaar zoeken, heeft de gemeente Zaanstad straks weer een burgemeester. De gemeenteraad heeft PvdA'er Jan Hamming voorgedragen. Hamming is sinds 2012 burgemeester van Heusden in Noord-Brabant.

Hij wordt de opvolger van Geke Faber. Zij trad aan in oktober 2007 en kondigde begin vorig jaar haar vertrek aan. Ruud Vreeman is nu waarnemend burgemeester.

Met de komst van Hamming moet de rust terugkeren in de Noord-Hollandse gemeente waar het de afgelopen tijd bestuurlijk nogal rommelde. Vorig jaar is al geprobeerd een opvolger voor Faber te vinden, maar die sollicitatieronde bleef zonder resultaat.

Enorme eer

Hamming wil graag burgemeester worden in de Noord-Hollandse gemeente. "Ik ben dankbaar dat ik de stap naar Zaanstad mag maken", zei Hamming in een Skype-gesprek met de gemeenteraad, meldt NH Nieuws.

De voordracht gaat naar minister Plasterk en daarna wordt de nieuwe burgemeester bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van zes jaar.

Den Bosch

Vanavond werd ook bekend wie de nieuwe burgemeester van Den Bosch wordt. De gemeenteraad droeg VVD'er Jack Mikkers, nu nog burgemeester van Veldhoven, voor.

De huidige burgemeester Rombouts maakte eind vorig jaar bekend dat hij met pensioen gaat.

STER reclame