Oud-wethouder Jos van Son
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Oud-wethouder en raadslid vervolgd voor burgemeesterslek Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Bossche oud-wethouder Jos van Son (65) en raadslid Sjef van Creij (55) vervolgen. De twee zouden vertrouwelijke informatie over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch hebben gelekt.

Het OM beschuldigt hen van het schenden van hun ambtsgeheim. De twee, beiden uit Rosmalen, hebben eerder hun betrokkenheid ontkend. Van Creij: "Ik ben overdonderd door het nieuws. Ik hoopte dat de affaire een stille dood zou sterven."

Jack Mikkers (nummer 2) en Jan Hamming (droomkandidaat Den Bosch)

Van Creij zat in de vertrouwenscommissie. Hij zou de naam van de voorkeurskandidaat hebben gelekt aan zijn plaatsgenoot Van Son. Die was zelf geen lid van de commissie maar speelde de informatie door naar anderen, onder wie een journalist van het Brabants Dagblad.

Die krant schreef dat de favoriet van de commissie, Jan Hamming, op het laatste moment koos voor het burgemeesterschap in Zaanstad. Daardoor schoof kandidaat Jack Mikkers, toen burgemeester van Veldhoven, van plaats 2 door naar plaats 1.

De commissaris van de koning deed aangifte van het lek. Van Creij werd in augustus al opgepakt. De 55-jarige politicus kwam weer op vrije voeten, maar bleef verdachte, schrijft Omroep Brabant.

In februari werd Van Son opgepakt. Bij een doorzoeking van zijn huis werden telefoons, een iPad en computers in beslag genomen. Van Son noemde zijn aanhouding eerder deze week onderdeel van een "heksenjacht".

Advertentie via Ster.nl