Een besmeurde zwaan bij Maassluis
NOS NieuwsAangepast

Vieze zwanen geboend met afwasmiddel: 'Je moet ze met liefde behandelen'

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

Vrijwilligers bij vogelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland zijn hard bezig om zwanen schoon te maken. Die kwamen onder de olie te zitten door het lek in het Rotterdamse havengebied. De vogelvrienden werken twee aan twee in grote wasbakken. Ze verwachten nog zo'n zestig zwanen en zijn dus nog wel even bezig.

"We pakken eerst de ergste gevallen, de dieren die ziek zijn omdat ze te veel olie hebben binnengekregen", zegt vrijwilliger en bestuurslid Saia Hendrickx. "Bij sommige zwanen voel en zie je de paniek als ze binnenkomen. Andere laten hun kopje hangen. Die moet je rustig, met liefde en zonder stress behandelen. Want het is een behoorlijke aanslag op een leventje, afschuwelijk gewoon."

Eerst worden de zwanen uit het water gehaald en gaan ze in de dierenambulance:

Besmeurde zwanen naar opvang voor schoonmaakbeurt

Per zwaan duurt het schoonmaken ongeveer een uur. "We moeten blijven poetsen met onze handen, in water van 38 tot 40 graden en met Dreft. Het is heel intensief en zwaar." Sommige veren worden afgeknipt. "Daar zitten zo veel klonten en rotzooi in, dat gaat er gewoon niet uit."

Hendrickx en haar collega's spoelen en wassen en spoelen en wassen. Dat gaat door tot de vrijwilligers helder water zien. Dan drogen de dieren op in quarantaineruimtes, om later vanavond naar een buitenterrein te gaan. "Daar kunnen ze rustig rondlopen en wat eten als ze daar zin in hebben. Er staan ook veel badjes met water."

De vele lijdende en zieke dieren maken de vrijwilligers treurig. "We hebben allemaal heel veel verdriet, maar iedere keer als er eentje klaar is, zeggen we 'kom op, we gaan door'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl