Het Noorse schip Bow Jubail dat olie lekte
NOS NieuwsAangepast

'Tanker die ernstige verontreiniging veroorzaakte had loods aan boord'

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de Noorse rederij Odfjell aansprakelijk gesteld voor schade die veroorzaakt is door het olielek in het Botlekgebied.

Later zei een woordvoerder van het Loodswezen dat er tijdens het ongeluk een loods aanwezig was op de tanker. Een loods is een gids die schepen de haven in en uit leidt. De zeehavenpolitie onderzoekt de zaak en heeft de loods en de kapitein gehoord. De loods kan niet aansprakelijk worden gesteld omdat hij slechts een adviserende rol heeft. "De kapitein is eindverantwoordelijk", zegt havenmeester René de Vries.

Gisteren botste een olietanker van Odfjell tegen een steiger, waarna zo'n 200 ton zware stookolie in het water terechtkwam. Na de lekkage plaatsten hulpdiensten olieschermen om de stookolie tegen te houden, maar een deel van de olie was toen al verspreid. Het verontreinigde gebied loopt van Hoek van Holland tot de Spijkenisserbrug en de Beneluxtunnel.

Honderden vogels de dupe

De meeste olie ligt in de Derde Petroleumhaven. De haven spreekt daar over een ernstige waterverontreiniging. Honderden vogels zijn met olie besmeurd. "Ik kan mij de afgelopen tien jaar geen waterverontreiniging bedenken op deze schaal", zegt de havenmeester. "Het is heel fors. En het is waardeloos dat er zoveel vogels besmeurd zijn. Dat is een vreselijk gezicht."

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond richt zich samen met Rijkswaterstaat en andere organisaties op het opruimen van olie en het verzorgen van besmeurde vogels. De Derde Petroleumhaven, de Wiltonhaven en de jachthavens van Vlaardingen en Schiedam zijn tot nader order gesloten.

"We zijn maximaal aan het opruimen", zegt De Vries. "Zes tot zeven voertuigen zijn 24 uur per dag bezig met het opruimen van het Botlekgebied en de rivier. We hebben een forse hoeveelheid opgeruimd, maar dit zal nog dagen duren." De haven verwacht dat het havengebied straks weer helemaal schoon is. "Gistermiddag hadden we nog een schone haven. Dat willen we graag zo houden."

Noodhospitaal

Er komt een noodhospitaal om de gewonde vogels op te vangen, meldt Rijkswaterstaat aan de regionale omroep RTV Rijnmond. Hoeveel dieren daar terechtkunnen is nog niet bekend.

Zwaan onder de olie na tankerlek Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl