NOS NieuwsAangepast

Olievlek in havengebied R'dam: havens dicht en dieren besmeurd met olie

In de Rotterdamse haven is een olietanker tegen een steiger gevaren. Het gaat om de Bow Jubail van Odfjell, die onder Noorse vlag vaart.

Het schip was niet onderweg naar de Rotterdamse vestiging van Odfjell, maar wilde aanleggen bij een bedrijf in de Derde Petroleumhaven in het Botlekgebied. Eerder werd gemeld dat de Bow Jubail in de Geulhaven tegen een steiger was gevaren.

De Bow Jubail verloor veel stookolie voordat een lek gedicht kon worden. Er is zo'n 200 ton stookolie vrijgekomen.

In de video hieronder is te zien hoe de stookolie uit het zeeschip spuit:

Zeeschip lekt stookolie in Rotterdamse Botlek

Het opruimen van alle stookolie gaat nog dagen duren, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. "Specialistische bedrijven zijn nu al aan de slag met het opruimen. De olie is bovendien deels op de Maas gekomen. Dat is een vrij lang spoor geworden." Er zijn al dieren gezien die olie op hun veren hebben.

De olie heeft zich verspreid tot aan Hoek van Holland. Daardoor bestaat de kans dat de stranden in de omgeving vervuild raken. Bovendien kan er de komende dagen stankoverlast zijn door de olie.

Zwanen in de buurt van de olievlek

Vanwege het olielek zijn de jachthavens in het havengebied dicht om verdere verspreiding van de olie te voorkomen. Het is nog onduidelijk hoelang die dichtblijven.

Het schip heeft inmiddels aangemeerd bij een andere steiger. De hulpdiensten gaan uit van een ongeval. Er is niemand aangehouden.

In de nabije omgeving is een sterke olielucht te ruiken. Door de windrichting hebben vooral bedrijven in het Botlekgebied last van de stank. Uit Spijkenisse en Vlaardingen zijn vooralsnog geen meldingen gekomen.

Het lek in het schip is inmiddels gedicht en ondertussen proberen de hulpdiensten verdere verspreiding te voorkomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl