AFP

Een woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, is gisteravond in een restaurant in Virginia gevraagd te vertrekken omdat ze voor president Trump werkt. De eigenaar van het restaurant vroeg haar te vertrekken, twittert Sanders. "En daar heb ik gehoor aan gegeven."

De actie van deze vrouw zegt meer over haar dan over mij, zegt Sanders. "Ik doe er alles aan om mensen met respect te behandelen, ook al ben ik het niet met hen eens, en daar ga ik gewoon mee door."

Een ober van het restaurant zegt op Facebook dat Sanders met zeven anderen in het restaurant zat. "Ik heb haar ongeveer twee minuten geholpen. Toen vroeg mijn baas haar om te vertrekken, en dat deed ze. Haar familie ging met haar mee. We hebben niet geweigerd haar te bedienen en we hebben haar ook niet naar buiten geschopt".

De eigenares zegt tegen The Washington Post dat ze Sanders heeft verteld dat het restaurant vast wil houden aan waarden als eerlijkheid, medeleven en samenwerking.

Hypocrisie op het menu

Het voorval leidt tot veel commotie op sociale media. Zowel voorstanders als tegenstanders van het optreden van de restauranteigenaar laten van zich horen. De vader van Sanders, voormalig Republikeins presidentskandidaat Mike Huckabee, noemt het hypocriet. "Hypocrisie op de menukaart van de Red Hen in Lexington. Je kunt ook de 'haatschotel' bestellen. Voorgerecht: 'armzalige gerechten voor de armen van geest'."

Anderen prijzen de leiding van het restaurant voor "de moed om op te komen waar ze voor staan. Dat zijn echte Amerikanen. Dank u wel!"

Amerikaanse media die geprobeerd hebben het restaurant te bellen, kregen geen antwoord. De website was overbelast.

Hieronder de tweet van Mike Huckabee, Sanders' vader:

Enkele dagen geleden werd de minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen, door activisten belaagd toen ze zat te eten in een restaurant in Washington. Ze kreeg minutenlang verwijten naar haar hoofd over het Amerikaanse immigratiebeleid aan de Mexicaanse grens, waar kinderen van hun ouders werden gescheiden. Saillant detail: Nielsen zat in een Mexicaans restaurant.

Naar aanleiding van het protest dat ontstond na het verschijnen van foto's en video's van huilende kinderen in kampen bij de grens paste Trump woensdag zijn beleid aan. Zelfs zijn eigen vrouw Melania had gezegd dat ze het beleid verafschuwde.

Kinderen worden nu niet meer van hun ouders gescheiden. De overige strenge immigratieregels gelden onverminderd.

STER reclame