NOS NieuwsAangepast

Geluidsopname huilende kinderen olie op het vuur immigratierel VS

Een geluidsopname van kinderen die huilen nadat ze aan de Amerikaans-Mexicaanse grens werden gescheiden van hun ouders, wordt massaal overgenomen door Amerikaanse media. De opname betekent opnieuw olie op het vuur in de Amerikaanse immigratiediscussie. Gisteren leidde een foto van een huilend 2-jarig meisje al tot ophef.

Journalistiek platform ProPublica ontving de opname naar eigen zeggen van mensenrechtenadvocaat Jennifer Harbury. Zij kreeg het fragment van een cliënt. De echtheid ervan is niet geverifieerd.

Kinderen huilen om hun ouders in een Amerikaans vluchtelingenkamp

In het fragment zijn kinderen te horen die om hun vader en moeder roepen. "Ik wil niet dat ze mijn vader tegenhouden. Ik wil niet dat ze hem uitzetten", zegt een kind. "Het lijkt wel een orkest", reageert iemand van de grenspatrouille. "Wat eraan ontbreekt is een dirigent."

De Amerikaanse regering blijft stoïcijns onder de ophef. Geconfronteerd met de opname zei minister van Binnenlandse Zaken Nielsen dat ze het fragment niet had gehoord, maar dat kinderen altijd humaan worden behandeld. Ook herhaalde ze dat de Republikeinen en Democraten in het Congres samen voor een goed immigratiebeleid moeten zorgen.

President Trumps verscherpte beleid leidde ertoe dat de afgelopen maand honderden immigrantenfamilies die de Mexicaanse grens met VS oversteken werden gescheiden. De ouders worden vastgezet en de kinderen komen onder toezicht te staan in opvangcentra.

Foto

Gisteren voedde de foto van een huilend 2-jarig meisje uit Honduras de verontwaardiging over het beleid. De foto werd veel gedeeld op sociale media. Vorige week kwamen ook al schrijnende verhalen naar buiten, onder meer over een immigrant uit Honduras die haar baby moest afstaan aan grensbewakers.

Melania Trump en voormalig first lady Laura Bush spraken zondag hun afschuw uit over de praktijk om kinderen van hun ouders te scheiden als ze illegaal de grens oversteken.

Een meisje uit Honduras (2) huilt terwijl haar moeder wordt gefouilleerd en gearresteerd bij de Amerikaans-Mexicaanse grens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl