Leden van Satudarah op weg naar het Justitieel Complex Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Motorclub Satudarah verboden door rechter

Motorclub Satudarah wordt verboden. Volgens de rechter maakt Satudarah zich schuldig aan criminele activiteiten. Het verbod gaat direct in.

De rechter spreekt van een cultuur van geweld binnen Satudarah. De club maakt zich schuldig aan activiteiten die een duidelijke inbreuk maken op de openbare orde, "op een wijze die de samenleving ontwricht of kan ontwrichten". Eigenlijk wordt binnen Satudarah alleen het misbruik van kinderen afgekeurd, verder maken de leden van criminaliteit geen probleem, aldus de rechter.

Het verbod betekent in de praktijk onder meer dat het Satudarah-logo is verboden, dat leden niet meer bijeen mogen komen in clubhuizen en dat zij hun Satudarah-hesjes niet meer mogen dragen.

In de video hieronder de uitspraak van de rechter

Satudarah is met onmiddellijke ingang verboden

Supportclubs

De zo'n veertig afdelingen van Satudarah en de supportclubs Supportcrew 999 en Saudarah vallen ook onder het verbod. De supportclubs zijn volgens justitie zodanig verweven met Satudarah, dat ze daar eigenlijk onderdeel van uitmaken.

Het Openbaar Ministerie wilde ook dat de supportclub Yellow Snakes MC werd verboden, maar volgens de rechtbank is die club onafhankelijk genoeg en is niet voldoende bewezen dat hij deel uitmaakt van Satudarah.

'Ingrijpende maatregel'

De rechtbank spreekt van een ingrijpende maatregel, omdat er inbreuk wordt gemaakt op het recht van vereniging, dat is vastgelegd in de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar doordat andere manieren om te voorkomen dat Satudarah-leden nieuwe strafbare feiten plegen niet hebben gewerkt, vindt de rechter een verbod en de ontbinding van de club op zijn plaats.

De advocaat van Satudarah vindt dat de rechter met het verbod tornt aan de Nederlandse grondrechten.

Bij de uitspraak van de rechtbank waren zo'n honderd Satudarah-leden aanwezig. Direct na de uitspraak stapten zij weer op hun motor en vertrokken- met hun Satudarah-hesjes aan.

OM

Het Openbaar Ministerie vroeg in september om een verbod op de Satudarah Motorcycle Club, wat de officiële naam is van Satudarah. Het OM zei toen dat Satudarah "een gewelddadig imago cultiveert dat wordt gebruikt voor afpersing en intimidatie". Satudarah zou zich structureel bezighouden met criminele activiteiten. Er zou een subcultuur van wetteloosheid zijn gecreëerd voor de leden.

De afgelopen jaren zijn tientallen leden van Satudarah veroordeeld voor wapenbezit en geweld. In Duitsland is de club al sinds 2015 verboden, omdat de organisatie volgens de Duitse autoriteiten een gevaar opleverde voor de maatschappij.

Andere clubs

Satudarah is niet de eerste motorclub die wordt verboden in Nederland. In december stelde de rechter een verbod in tegen Bandidos, omdat die organisatie gericht is op het plegen, ondersteunen en stimuleren van geweld. Bandidos is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Vorige maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie ook Hells Angels wil laten verbieden. Het OM probeerde dat eerder ook al, maar in 2009 stak de Hoge Raad daar een stokje voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl