1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Motorclub Bandidos in beroep tegen verbod

Bandidos gaat in beroep tegen het verbod op de motorclub. De rechtbank in Utrecht besloot deze week de club met onmiddellijk ingang te verbieden. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als internationale afdelingen van Bandidos.

De rechter sprak van een "cultuur van wetteloosheid" binnen de motorclub. De organisatie is volgens de rechtbank gericht op het plegen, ondersteunen en stimuleren van geweld. Daarom werd Bandidos per direct verboden en worden de bezittingen van de Nederlandse afdelingen van de club verkocht.

Wereldwijde organisatie

Bandidos is volgens de rechter een wereldwijde organisatie, maar de motorclub ontkent dat. Volgens de motorclub zijn alle afdelingen zelfstandig en opereren ze alleen onder dezelfde naam en met hetzelfde logo. Daarom zou het verbod niet terecht zijn.

Advocaat Marnix van der Werf van Bandidos kondigde meteen na de uitspraak al aan dat zijn cliënten hoogstwaarschijnlijk in beroep zouden gaan. "De rechter heeft alle Bandidos-verenigingen uit de hele wereld op een grote hoop gegooid en er één club van gemaakt."

Van der Werf heeft drie maanden de tijd om het hoger beroep in de civiele zaak in te dienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl