Dit staat er in het akkoord tussen Trump en Kim, maar wat betekent het?
Korea is akkoord met de "complete denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland en de VS geeft het land veiligheidsgaranties. De uitgelekte details van het slotakkoord tussen Trump en Kim roepen volgens deskundigen veel vragen op. "Dit is een heel algemene intentieverklaring", zegt VS-correspondent Arjen van der Horst.
Noord-Korea beloofde zogeheten denuclearisatie ook al tijdens de top in april met Zuid-Korea. Maar wat betekent die term precies en hoe wordt dat gecontroleerd? "Dat weten we eigenlijk niet", zegt Sico van der Meer, nucleair- en Noord-Korea-deskundige van denktank Clingendael. "Wat denuclearisatie precies betekent en wat de voorwaarden zijn, blijft vooralsnog volledig onbekend."
Van der Horst verwacht dat er nog veel taaie onderhandelingen volgen over de uitwerking van de deal. Ter vergelijking: het kostte jaren om de Iran-deal te sluiten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft al gezegd dat hij zo snel mogelijk om de tafel gaat met zijn Noord-Koreaanse collega voor vervolggesprekken.
Raketprogramma niet in akkoord
In Zuid-Korea hadden ze liever gelijk duidelijke afspraken gehad over ontmanteling van het kernwapenprogramma, vertelt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Complete denuclearisatie hebben de Noord-Koreanen weleens eerder afgesproken met Zuid-Korea en de VN. Daar hebben ze zich toen ook niet aan gehouden."
Het valt De Vries ook op dat in het akkoord niets staat over het omstreden raketprogramma van Noord-Korea. Het regime claimde eind vorig jaar dat het de VS kan raken met intercontinentale raketten.
Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vraagt zich op Twitter af wat Trump nu eigenlijk heeft bereikt vandaag:
De ontmoeting tussen Trump en Kim betekent in ieder geval een doorbraak in de verhoudingen tussen Noord-Korea en de VS. Vorig jaar dreigden de partijen elkaar nog met oorlog. Trump noemde de Noord-Koreaanse leider little rocket man en twitterde dat zijn nucleaire knop groter was dan die van Kim.
En vandaag schudde voor het eerst in de geschiedenis de zittende leiders van de twee aartsvijanden elkaar de hand. Ruim veertig minuten spraken de twee onder vier ogen, afgezien van de aanwezige tolken. Dat feit noemt Noord-Korea-kenner en politicoloog Michiel Hoogeveen een geopolitieke aardverschuiving. "Het laat zien dat er wederzijds vertrouwen is."
Een ander lichtpuntje is wat Kim gisteravond zei in Singapore. Hij maakte daar een wandeling en zei dat hij onder de indruk was van de stad. "En dat hij het economische model van Singapore ook als het model voor Pyongyang zag", vertelt Hoogeveen. "Dat is zelfs gepubliceerd in de Noord-Koreaanse staatskrant. Het geeft aan dat Kim openstaat voor verandering en vooral voor investeringen."
Desondanks had ook Hoogeveen meer verwacht van het slotakkoord. Dat is volgens hem te algemeen om conclusies te trekken. "Het blijft in mijn ogen nu een beetje holle retoriek."
Sico van der Meer ziet de top vooralsnog als een geslaagde publiciteitsstunt. "Beide leiders komen goed voor de dag in de beeldvorming."
Kim welkom in het Witte Huis
De Amerikaanse president zei dat het een eer was om de Noord-Koreaanse leider te ontmoeten. "We zullen geweldige gesprekken hebben en een fantastische band krijgen, daar heb ik geen twijfel over."
Na de ondertekening zei Trump dat hij Kim nog "vele malen in de toekomst" zal ontmoeten. Wat hem betreft is de top een succes gebleken en is de Noord-Koreaanse leider ook welkom voor een bezoek in Amerika. Kim heeft volgens Trump al toegezegd dat hij het Witte Huis komt bezoeken.
Succes?
Of de top nu daadwerkelijk een succes te noemen is, daar kun je volgens correspondent Van der Horst op verschillende manieren naar kijken.
"Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het beter is dat de twee landen met elkaar praten in plaats van elkaar voortdurend bedreigen zoals vorig jaar. Dat mag je een succes noemen. Maar of er ook inhoudelijk een succes is, met concrete afspraken over denuclearisatie, daar is het nog te vroeg voor om een oordeel over te geven."