Moeizaam reddingswerk bij vulkaan: 'Je schoenen smelten weg'
Twee dagen na de vulkaanuitbarsting in Guatemala zoeken soldaten en reddingswerkers naar vermisten rond de Fuego. Vulkanisch gesteente, as en modder hebben hele dorpen bedolven. Het officiële dodental staat nu op 69.
Reddingswerkers zochten gisteren tot in de avond naar overlevenden in het rampgebied, bewaakt door zwaar bewapende soldaten met maskers tegen het giftige vulkanische as. Vandaag gaat het zoeken door. Met helikopters zijn zeker 10 mensen levend weggehaald van plekken die van de bewoonde wereld zijn afgesneden. Meer dan 3000 mensen uit het gebied zijn geëvacueerd.
Van de 69 doden zijn er 17 geïdentificeerd. Veel lichamen zijn door de enorme hitte onherkenbaar geworden. Ook vingerafdrukken afnemen is om die reden niet mogelijk, zegt de leider van het forensisch team. "We zullen andere methodes moeten gebruiken voor de identificatie, zoals DNA-analyses."
Het stadje Alotenango is een van de plaatsen in diepe rouw. Enkele slachtoffers werden gisteren in lijkkisten door het stadje gedragen en er werd ook een wake gehouden.
De Nederlandse Tessa de Goede woont zo'n tien kilometer van de vulkaan. Daar is sinds de asregen van zondag niet veel te merken van het natuurgeweld, maar dichterbij de Fuego is dat anders, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Een vriend van mijn man is ernaartoe geweest, maar ze kunnen daar helemaal niets. De grond is nog zo ongelooflijk heet. Als je eroverheen loopt smelten je schoenen weg."
Veel mensen in dorpen om de vulkaan zitten nog vast. "Er kan geen hulp bij komen. Het is verschrikkelijk. Er is heel veel chaos. Veel mensen zijn hun woning kwijt, mensen zijn overleden, vermist, gewond. Er worden soms kinderen gevonden, dode, maar ook levende kinderen van wie de ouders zijn overleden. Het is heel confronterend."
De Goede was buiten haar huis aan het werk toen de vulkaan zondag uitbarstte. "Het werd heel donker en het begon ook te regenen. Maar het was geen regen, dat was het rare. Het was allemaal zwart vulkanisch zand dat uit de lucht kwam." Haar man was in de buurt van de vulkaan aan het fietsen. Hij kon nauwelijks nog thuiskomen met de auto. "De ramen waren zo zwart dat je niets meer kon zien."
Of er nog meer gevaar dreigt van de Fuego is onzeker. Volgens het hoofd van Guatamala's Nationaal Seismologisch Instituut neemt de activiteit af en is in ieder geval de komende dagen geen uitbarsting te verwachten. Maar de experts spreken elkaar tegen, zegt De Goede. "De ene keer zeggen ze dat er elk moment weer iets kan gebeuren en dan dat de vulkaan weer wat rustiger is geworden. Ik heb een beetje het idee dat ze het zelf niet eens weten."
Ze is hoe dan ook voorlopig niet van plan om te vertrekken. "Ik heb mijn leven hier. Zolang er geen gevaar is waar wij wonen, ga ik nergens heen."
De Fuego hoeft ze in ieder geval niet meer van dichtbij te zien. Een paar maanden geleden beklom ze met vrienden nog een andere vulkaan, de Acatenango. "Van daaraf kon je ook de Fuego op. Dat heb ik toen niet gedaan. Maar mensen die zondag hetzelfde deden, hebben het allemaal niet overleefd. Dus ik ga het niet meer doen."