Veel doden bij vulkaanuitbarsting Guatemala

time icon Aangepast
AFP

In Guatemala zijn zeker 62 mensen om het leven gekomen bij een vulkaanuitbarsting. Honderden mensen raakten gewond en ruim 3000 mensen werden geƫvacueerd uit nabijgelegen dorpen.

De vulkaan Fuego, zo'n veertig kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Guatemala-Stad, spuwt lava en hete as uit. Het dorpje Rodeo werd daardoor overvallen.

"De stroom trad buiten zijn oevers en liep het dorpje in. Er zijn daar gewonde, verbrande en dode mensen", zei het hoofd van de hulpdiensten op de Guatemalteekse radio. Eerder dit jaar barstte de Fuego (Spaans voor vuur) ook al uit.

De dorpsbewoners werden overvallen door de snelle en hevige uitbarsting van de vulkaan. Op beelden uit het gebied is te te zien hoe sommigen op de vlucht de dood vonden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Doden bij vulkaanuitbarsting Guatemala

Vier mensen kwamen om het leven toen een huis vlam vatte door de hitte van de stroom. Twee kinderen verbrandden toen ze de uitbarsting bekeken vanaf een brug. Een slachtoffer werd gevonden door brandweerlieden en overleed later in de ambulance.

Aswolk

Vanwege de vulkaanuitbarsting is het vliegveld van Guatemala-Stad gesloten. Door de vulkanische as in de lucht is vliegen gevaarlijk, omdat de as de werking van vliegtuigmotoren kan verstoren. Daarnaast ligt er veel as op de enige landingsbaan, waardoor die niet kan worden gebruikt.

De aswolk waait richting Guatemala-Stad. De autoriteiten raden mensen daar aan om maskers te dragen.

De Fuego is een van de actiefste vulkanen in Centraal-Amerika. De stratovulkaan ligt niet ver van de toeristische stad Antigua Guatemala.

1/4 Een vrouw die heeft gehoord dat familie is omgekomen, krijgt bijstand van hulpverleners EPA
2/4 Een brandweerman die hulp verleende na de uitbarsting wordt afgevoerd EPA
3/4 Een man maakt zijn taxi schoon, doe onder de as zit EPA
4/4 Mensen op de vlucht voor de uitbarsting van de Fuego in Guatemala EPA

Hoeveel mensen komen om door vulkanen?

Wereldwijd zijn er gemiddeld zestig vulkaanuitbarstingen per jaar. Soms gaat het om vulkanen die geregeld uitbarsten, zoals de Fuego, en soms komt een uitbarsting onverwacht.

Sinds 1500 zijn volgens de BBC zo'n 280.000 mensen omgekomen bij vulkaanuitbarstingen. 170.000 daarvan kwamen om bij slechts zes uitbarstingen.

Sinds 2000 hebben vulkanen rond de 2000 levens geƫist. De meeste doden vielen door vulkanische modderstromen in de Filipijnen, lavastromen in de Democratische Republiek Congo en vulkanische projectielen in Japan. Vorig jaar kwamen drie toeristen om het leven toen ze in een vulkanische krater vielen.

STER Reclame