Veel doden bij vulkaanuitbarsting Guatemala

tijd van publicatie Aangepast
AFP

In Guatemala zijn zeker 62 mensen om het leven gekomen bij een vulkaanuitbarsting. Honderden mensen raakten gewond en ruim 3000 mensen werden geƫvacueerd uit nabijgelegen dorpen.

De vulkaan Fuego, zo'n veertig kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Guatemala-Stad, spuwt lava en hete as uit. Het dorpje Rodeo werd daardoor overvallen.

"De stroom trad buiten zijn oevers en liep het dorpje in. Er zijn daar gewonde, verbrande en dode mensen", zei het hoofd van de hulpdiensten op de Guatemalteekse radio. Eerder dit jaar barstte de Fuego (Spaans voor vuur) ook al uit.

De dorpsbewoners werden overvallen door de snelle en hevige uitbarsting van de vulkaan. Op beelden uit het gebied is te te zien hoe sommigen op de vlucht de dood vonden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Doden bij vulkaanuitbarsting Guatemala

Vier mensen kwamen om het leven toen een huis vlam vatte door de hitte van de stroom. Twee kinderen verbrandden toen ze de uitbarsting bekeken vanaf een brug. Een slachtoffer werd gevonden door brandweerlieden en overleed later in de ambulance.

Aswolk

Vanwege de vulkaanuitbarsting is het vliegveld van Guatemala-Stad gesloten. Door de vulkanische as in de lucht is vliegen gevaarlijk, omdat de as de werking van vliegtuigmotoren kan verstoren. Daarnaast ligt er veel as op de enige landingsbaan, waardoor die niet kan worden gebruikt.

De aswolk waait richting Guatemala-Stad. De autoriteiten raden mensen daar aan om maskers te dragen.

De Fuego is een van de actiefste vulkanen in Centraal-Amerika. De stratovulkaan ligt niet ver van de toeristische stad Antigua Guatemala.

STER Reclame