De asielzoekers verlaten het pand in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost die ze eind maart kraakten ANP

Staatssecretaris Harbers veroordeelt het optreden van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in Amsterdam enkele leegstaande woningen hebben gekraakt. De groep We Are Here heeft sinds maart in Amsterdam-Oost ruim twintig panden gekraakt en zorgt voor een "grimmige" sfeer, aldus de woningcorporatie Ymere.

De staatssecretaris heeft gehoord van de overlast voor de mensen in de directe omgeving van de gekraakte panden. "Dat is natuurlijk volstrekt onacceptabel", zo laat hij via zijn woordvoerder weten.

Lokale politie

Harbers (VVD) spreekt zich niet uit over de handhaving van het kraakverbod, omdat de lokale politie, het openbaar ministerie en burgemeester Van Aartsen daar verantwoordelijk voor zijn. Vandaag hebben de We Are Here-asielzoekers de woningen in Oost verlaten. Vervolgens probeerden enkele uitgeprocedeerden een bewoond pand aan de Weesperzijde te kraken, maar deze poging mislukte.

Uit de verklaring van Harbers blijkt zijn ongenoegen over het optreden van de We Are Here-groep, een "harde kern van activisten" die al langere tijd in Amsterdam van kraakpand naar kraakpand trekt.

Gedwongen vertrek

"Vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf hebben een vertrekplicht en dienen Nederland te verlaten", aldus de staatssecretaris. "Als iemand niet vertrekt kan de overheid overgaan tot gedwongen vertrek." De staatssecretaris rept verder niet over concrete maatregelen om de overlast aan te pakken.

Eerder zei Harbers wel dat hij niets ziet in het plan van het nieuwe Amsterdamse stadsbestuur om illegalen op te vangen en aan het werk te zetten. De asielzoekers zelf hebben het plan voor deze 24-uursopvang op voorhand al afgewezen.

STER reclame