Asielzoekers van We Are Here verlaten de gekraakte woningen in Amsterdam-Oost. ANP

Asielzoekers van de groep We Are Here zijn begonnen met het verlaten van de 22 panden in de Rudolf Dieselstraat die ze eind maart kraakten in Amsterdam-Oost. Ze hadden tot vandaag de tijd de woningen te verlaten, anders dreigde een spoedontruiming.

Een woordvoerder van Ymere, de woningcorporatie die eigenaar is van de panden, zegt dat in ieder geval een aantal panden onder toezicht van de politie is verlaten. "Ze hebben hun spullen in een busje geladen en zijn weggereden. Collega's zijn nu bezig met het afsluiten van de woningen van gas, water en licht, zodat ze kunnen worden voorbereid op de sloop in september."

Het verlaten van de panden verloopt volgens de woordvoerder rustig. Hij kan niet zeggen of alle gekraakte panden na vandaag leeg zijn.

Mislukte kraakpogingen

De groep is op zoek naar nieuw onderdak in Amsterdam. Afgelopen weekeinde mislukte een kraakpoging op Hoogte Kadijk. Vanochtend slaagde de groep er niet in een pand aan de Weesperzijde te betrekken. Daar woont de zoon van de Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg. Hij probeerde de asielzoekers tegen te houden. Bij de mislukte kraakpoging zou iemand een schram hebben opgelopen en zijn vernielingen aangericht. De politie doet onderzoek naar de voorvallen.

De kraakactie in de Rudolf Dieselstraat zorgde voor landelijke rumoer. De asielzoekers zorgden volgens woningcorporatie Ymere voor een "grimmige sfeer" in de buurt, omdat ze mensen bedreigden en intimideerden.

We Are Here herkende zich niet in dat beeld. De groep zou juist een goed contact met de buurt hebben. De gemeente Amsterdam zit al maanden met We Are Here in de maag. Zaterdag wezen de asielzoekers nog een plan van het nieuwe Amsterdamse college voor een 24-uursopvang op voorhand af. "Wij willen een definitieve oplossing", zei We Are Here-woordvoerder Khalid Jones.

De groep bestaat uit enkele tientallen asielzoekers die al vijf jaar door Amsterdam zwerven. Het gaat om een gemêleerd gezelschap, meestal zonder papieren of recht op opvang. Een deel is uitgeprocedeerd, maar kan niet terug omdat landen niet meewerken of omdat het niet veilig is.

STER reclame