Aangepast

Kraakacties Amsterdam verhitten de gemoederen

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers kwam vandaag opnieuw in aanvaring met woningcorporatie Ymere over een aantal gekraakte panden in Amsterdam-Oost. Vorige week werden enkele tientallen leegstaande huurwoningen gekraakt. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bepaald dat de krakers de panden over acht weken moeten verlaten.

"Er is een overeenkomst tussen de gemeente, politie en de de krakers, maar daar houdt de woningcorporatie zich niet aan", zegt één van de krakers. "Ze construeren een beeld van ons dat niet klopt. Ymere respecteert de regels en de afspraken niet."

Politieke kwestie

Woningcorporatie Ymere klaagt over incidenten, zoals intimidatie van medewerkers en andere bewoners die zich niet meer veilig zouden voelen nadat krakers - verenigd in de actiegroep We Are Here - panden had gekraakt. "Het is overduidelijk nu een politieke kwestie", zegt Chris Pettersson, regiomanager van Ymere. "We hopen dat de openbare orde en de veiligheid in de gaten worden gehouden."

"Er is een lijst van gekraakte panden, en het zijn de krakers die die lijst niet respecteren en andere panden willen kraken", zegt een medewerker van Ymere die vandaag een aantal sloten wilden vervangen tegen de politie.

 • Nieuwsuur
  De lijst met gekraakte panden
 • Nieuwsuur
  De politie komt eraan te pas
 • Nieuwsuur
  Kraker in Amsterdam-Oost
 • Nieuwsuur
  Oploopje in Amsterdam-Oost
 • Nieuwsuur

De groep uitgeprocedeerden asielzoekers van We Are Here, zwerft al enkele jaren door de hoofdstad en wil graag een eigen plek. De panden die werden gekraakt staan op de sloop-nominatie om plaats te maken voor nieuwbouw en staan volgens de krakers nu al een jaar leeg.

De waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen, heeft eerder gevraagd de krakers te gedogen tot Amsterdam een nieuw college heeft. Vooral omdat een meerderheid in de gemeenteraad zich achter een motie van GroenLinks en D66 heeft geschaard, waarin wordt opgeroepen barmhartig te zijn ten opzichte van de asielzoekers.

Debat

Maar dat is duidelijk niet de lijn van de VVD. In de Tweede Kamer zal de partij morgen vragen stellen en een debat aanvragen. Het gaat om de schending van de anti-kraakwet, vindt de VVD. De panden moeten zo spoedig mogelijk worden ontruimd.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat woningcorporatie Ymere de woningen niet leeg had moeten laten staan. "Daarmee hebben ze uitgenodigd tot kraken. Er is geen urgente noodzaak tot ontruiming. Die zou er zijn als de openbare orde in gevaar was geweest", aldus de woordvoerder.

Kraakacties Amsterdam verhitten de gemoederen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl