NOS NieuwsAangepast

Onrust onder buurtbewoners Amsterdam-Oost, kraakpanden nog niet ontruimd

In Amsterdam-Oost heerst onrust onder de vaste bewoners van de Rudolf Dieselstraat. Zij durven hun huis niet meer uit, uit angst dat een groep uitgeprocedeerde asielzoekers hun woningen kraakt. Premier Rutte noemde de situatie vandaag "verschrikkelijk".

Verslaggever Edwin van den Berg was in de wijk. Bewoners wilden niet voor de camera, maar vertelden hem wel hun verhaal:

Asielzoekers kraken huurwoningen in Amsterdam

De groep uitgeprocedeerden, We Are Here, zwerft al enkele jaren door de hoofdstad en wil graag een eigen plek. Bij gebrek daaraan kraakten zij met Pasen woningen in de Eenhoornbuurt in de Amsterdam, die op de nominatie staan op gesloopt te worden om plaats te maken voor zo'n 300 nieuwe sociale huurwoningen. In de tussentijd worden de woningen tijdelijk verhuurd aan met name studenten.

Woningcorporatie Ymere luidde gisteren de noodklok, omdat de situatie in korte tijd zou zijn geëscaleerd. Huurders en medewerkers van Ymere zouden zijn bedreigd en geïntimideerd. Er is angst onder buurtbewoners vanwege de wijze waarop de groep te werk ging.

Een vrouw moest enkele uren inpraten op een groep asielzoekers voor ze uit haar woning vertrokken. Een buurjongen werkt al vier dagen thuis, omdat hij bang is dat zijn woning anders wordt gekraakt. Een andere buurtbewoner durft om dezelfde reden geen boodschappen te doen. Een ander is haar huis juist ontvlucht, uit angst voor de krakers.

'Snel ontruimen'

"We zijn in goed overleg met het Openbaar Ministerie", zegt Chris Pettersson van Ymere. "We willen er zo voor zorgen dat we de woningen zo snel mogelijk kunnen ontruimen en verhuren zoals we al van plan waren."

Het gaat om 22 gekraakte huurwoningen, waarin zo'n zestig uitgeprocedeerde asielzoekers wonen. De woningcorporatie heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en bedreiging. Volgens Ymere is de openbare orde in het geding. De asielzoekers geven weliswaar aan geen woningen meer te zullen kraken, maar Ymere wil zo snel mogelijk een einde maken aan de situatie. Het OM neemt daarover binnenkort een besluit.

We Are Here zei zich vandaag niet te herkennen in het verhaal van Ymere. "Het is volstrekt onduidelijk waar de beweringen op zijn gebaseerd", zei een woordvoerder van de actiegroep. "We hebben met alle buren goed contact en organiseren zaterdag een buurtfeest om elkaar te leren kennen."

Gedogen

Waarnemend burgemeester Van Aartsen vroeg eigenaren van gekraakte panden vorige maand de krakers te gedogen tot er een nieuw college is. Hij roept op de situatie nog even aan te zien.

De gemeente ziet graag dat de corporatie de krakers nog even gedoogt, vooral omdat een meerderheid in de raad zich schaarde achter een motie van GroenLinks en D66, waarin werd opgeroepen barmhartig te zijn ten opzichte van de asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl