De persconferentie over chroom-6
NOS NieuwsAangepast

Defensie biedt excuses aan voor werk met kankerverwekkend chroom-6

Staatssecretaris Visser biedt excuses aan voor het feit dat medewerkers in de periode 1984-2006 onvoldoende zijn beschermd tegen de gezondheidsgevolgen van het werken met chroom-6. "Defensie is tekortgeschoten", zei zij bij de presentatie van een groot onderzoek van het RIVM. "Dat spijt mij."

Vrijdag onthulde de NOS dat Defensie volgens het RIVM-rapport aansprakelijk is voor de ernstige klachten die medewerkers van vijf NAVO-depots opliepen door het werken met chroom-6. Het ministerie wist van de schadelijke effecten, maar deelde dat niet met de werknemers en de bedrijfsartsen. Evenmin regelde Defensie een veilige werkplek of afdoende beschermingsmiddelen.

Schaderegeling

Defensie biedt de slachtoffers en hun nabestaanden smartengeld aan. Afhankelijk van de ernst van de aandoening gaat het om een bedrag van tussen de 5000 en 40.000 euro. "Ik besef dat geen bedrag het leed goed kan maken", zei Visser. "Dit is om te laten zien dat we onze fouten erkennen."

De schaderegeling geldt uitsluitend voor medewerkers of ex-medewerkers die een ziekte hebben die volgens het RIVM-onderzoek mogelijk te wijten is aan het werken met chroom-6. Dat geldt bijvoorbeeld voor longkanker en verschillende andere longaandoeningen. Zij moeten bepaalde functies waarin zij met de verf werkten ten minste een jaar hebben uitgeoefend.

Dit moet anders.

Staatssecretaris Visser

Letselschadespecialist Yme Drost, die 350 slachtoffers vertegenwoordigt, zei vrijdag al te vrezen dat veel anderen daardoor buiten de boot zullen vallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor slachtoffers die blaas- of slokdarmkanker hebben. Drost kondigde vrijdag al rechtszaken hierover aan.

Visser erkende ook dat het smartengeld het mensen niet onmogelijk maakt ook nog aparte letselschadeclaims bij Defensie in te dienen. Zij erkende dat het te vaak gebeurt dat Defensie de veiligheid van zijn medewerkers onvoldoende beschermt. "Die 'can-do-mentaliteit' is mooi, maar dit moet anders. Het moet echt beter."

Hoe zit het precies met chroom-6? Waarom is het omstreden? We leggen het uit in 45 seconden:

Hoe Defensie z'n medewerkers bewust blootstelde aan gevaarlijke verf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl