NOS NieuwsAangepast

Nabestaande chroom-6: 'Zo zegeviert het recht toch een beetje'

  • Jikke Zijlstra en Bas de Vries

    Researchredacteuren

  • Jikke Zijlstra en Bas de Vries

    Researchredacteuren

"Dit is een heel mooi bericht. Nu mag Defensie zelf een poosje op de blaren zitten. Dan zegeviert het recht toch een beetje. Dat had ik mijn vader wel willen vertellen. We hebben zo voor hem gevochten."

Dochter Bea Wubbels kijkt naar een foto van haar vader Ben. Bijna vier jaar geleden overleed hij aan de gevolgen van longkanker. Waarschijnlijk kreeg hij die ziekte door zijn werk bij Defensie, waar hij vaak verf gebruikte die chroom-6 bevatte.

'Met een blikje verf en een kwast gingen ze plekjes aanstippen'

Eerder vandaag werd bekend dat Defensie aansprakelijk is voor de gezondheidsklachten van personeel dat werkte met chroomhoudende verf. De leiding wist van de schadelijke effecten, maar deelde die kennis niet met het personeel of de bedrijfsartsen. Evenmin werden er genoeg voorzorgsmaatregelen getroffen voor het personeel, zoals beschermende kleding of een goed ventilerende werkruimte.

Een van die medewerkers was Ben Wubbels. Vanaf 1984 ging hij aan de slag in het NAVO-depot in Ter Apel, waar Amerikaans materiaal werd opgeslagen en onderhouden. "Hij moest beschadigde plekjes op de voertuigen bijwerken, met die bewuste smerige verf. Die bevatte chroom-6. Maar daar was hij toen niet van op de hoogte", vertelt Bea. Ook reed haar vader de beschadigde en opgeknapte auto's in en uit de spuiterij. Dat deed hij tien jaar lang.

Het is eigenlijk te walgelijk voor woorden, mensen willens en wetens zo'n ruimte insturen en met die rotzooi laten werken

Bea Wubbels

Hoewel ze blij is met de conclusies van de commissie-Veerman, voelt Bea Wubbels ook woede. "Als je dan nu, achteraf, hoort dat mensen van de NAVO-depots wisten dat mijn vader en zijn collega's kankerverwekkende verf gebruikten. Dat is eigenlijk te walgelijk voor woorden. Dat je mensen willens en wetens zo'n ruimte instuurt en met die rotzooi laat werken. Dan heb je eigenlijk zijn dood op je geweten, ook al is dat niet netjes om te zeggen. Ze hebben wel meegewerkt aan zijn dood."

Sinds 2006 leed haar vader aan longziekte COPD. "Hij had het altijd benauwd. Dat was verschrikkelijk om te zien. Het werd steeds ernstig. Uiteindelijk moest hij zelfs aan het zuurstof. En hij moest vaak naar het ziekenhuis."

Ben Wubbels overleed bijna vier jaar geleden aan longkanker

Bewijzen

Vier jaar geleden werd er een vlekje ontdekt op Bens longen. Bea: "Longkanker. Binnen drie maanden was hij dood. Hij was toen 76 jaar."

Of die longkanker is ontstaan door zijn werk? "Zeker weten doe je het nooit. Wat als hij een andere baan had gehad? Had hij het dan niet gekregen? Maar er zijn zoveel bewijzen. Chroom-6 is kankerverwekkend. Dat bedenken wij niet."

Schadevergoeding

Nu uit het onderzoek blijkt dat Defensie aansprakelijk is voor de gezondheidsklachten van medewerkers op de vijf NAVO-locaties, is de kans groot dat slachtoffers of nabestaanden recht hebben op een schadevergoeding.

Ook Bea hoopt daarop. Niet voor zichzelf, maar voor haar moeder van 83 jaar. Die heeft niet van de coulanceregeling van Defensie gebruikgemaakt. "Ze leeft van een AOW. Het zou al heel mooi zijn als we de kosten voor de begrafenis van Ben terug kunnen krijgen. Die bedroeg 1000 euro. Daar zouden we al heel blij mee zijn."

Visser

Ze zucht. "Het gaat niet om het geld. Ook al eis je 10.000 of 20.000 euro. Daar krijg ik mijn vader niet mee terug. Het gaat erom dat ik mijn recht haal. De overheid kan niet zomaar alles maken."

En dat ze haar recht haalt, lijkt nu te gaan lukken, maar het verdriet om het verlies van haar vader is er niet minder om. "Mijn zoon is een echte visser. Dat was mijn vader ook. Hij zou zo trots zijn geweest als hij had gezien wat voor grote vissen zijn kleinzoon vangt. Eigenlijk hebben ze een stukje toekomst van ons afgepakt."

Hoe Defensie z'n medewerkers bewust blootstelde aan gevaarlijke verf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl