AFP

De Noord-Koreaanse minister van Defensie en twee andere militairen aan de legertop zijn aan de kant geschoven door het Noord-Koreaanse regime. Een Amerikaanse functionaris die anoniem wil blijven, bevestigt de berichtgeving van Zuid-Koreaanse en Japanse media over de vervanging van de legertop.

De wissel van de legerleiding komt op een gevoelig moment: vlak voor de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim. Volgens correspondent Garrie van Pinxteren duidt het op mogelijke onenigheid binnen de Noord-Koreaanse gelederen over de onderhandelingen.

'Ik ben de baas'

"Het kan dat Kim binnen het leger weerstand vindt en nu aangeeft: ik ben de baas", zegt de correspondent in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar heeft het Noord-Koreaanse leger de reputatie "een eigen kracht" te vormen binnen het land. "Met dit besluit moet het aan iedereen duidelijk zijn dat Kim samen met de partij de koers bepaalt en niet het leger."

De Amerikaanse functionaris zegt dat een deel van de legertop vermoedelijk wilde vasthouden aan het bestaande kernprogramma. Zogeheten denuclearisatie is een hoofdpunt aan de onderhandelingstafel. Volgens Van Pinxteren neemt Kim daar nog steeds een onduidelijk standpunt over in. "Maar de legertopwisseling maakt het voor de VS wat makkelijker om te geloven dat Kim serieus is en toezeggingen gaat doen."

De drie die het moeten overnemen in de legertop zijn een stuk jonger dan hun voorgangers. Van Pinxteren ziet in de legertopwisseling parallellen met China. Ook daar is het leger onlangs nadrukkelijk onder het gezag van de communistische partij gebracht.

"Het kan zijn dat de beslissing in Noord-Korea is genomen onder invloed van China", zegt Van Pinxteren. Kim heeft dit jaar al twee keer een ontmoeting gehad met de Chinese leider Xi. China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.

STER reclame