Alexander Gauland bij zijn omstreden toespraak in Seebach
NOS NieuwsAangepast

AfD-kopstuk Gauland: vogelpoep geen compliment voor de nazi's

Kopstuk Alexander Gauland van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) heeft zijn uitspraken over de nazitijd verdedigd. Gauland zei deze week dat Hitler en de nazi's "slechts een vogelpoepje" in de lange Duitse geschiedenis waren.

Duitsland heeft een "roemrijke geschiedenis, die langer duurde dan die verdomde twaalf jaar", sprak Gauland op een jongerenbijeenkomst van zijn partij in Seebach, Thüringen.

Vandaag zegt Gauland dat zijn uitspraken geen misverstand zouden moeten oproepen: "Ik heb het nationaal-socialisme als vogelpoep bestempeld. Dat is een van de meest minachtende karakteriseringen die je kunt bedenken in de Duitse taal." Volgens de AfD'er worden zijn uitspraken dan ook ten onrechte uitgelegd als het belachelijk maken van de slachtoffers van "dit criminele systeem".

In Duitsland is de vogelpoep-uitspraak van Gauland breed veroordeeld. President Steinmeier zei dat Gauland met zijn uitlatingen de slachtoffers belachelijk maakt, oude wonden openrijt en haat zaait.

Eerder sprak hij al zijn trots uit over de prestaties van de Wehrmacht en beledigde hij de zwarte Duitse voetballer Jérôme Boateng door te zeggen dat niemand naast hem zou willen wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl