ANP
NOS Nieuws

Duitse rel om racistische opmerking over voetballer

In Duitsland is ophef ontstaan over een opmerking van de vice-voorzitter van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland. Alexander Gauland roemde in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung de donkere Duitse international Jérôme Boateng als voetballer, maar volgens hem "willen de mensen geen Boateng als buurman".

Die opmerking viel slecht in Duitsland. De voorzitter van de Duitse voetbalbond noemde het smakeloos om de populariteit van Boateng voor politieke doeleinden te misbruiken. Manager Oliver Bierhoff van de Duitse Nationalmannschaft zei dat commentaar eigenlijk overbodig is. "Zulke mensen brengen zichzelf al in diskrediet."

AfD-voorman Gauland zegt dat hij zich zorgen maakt over de toenemende invloed van moslims in Duitsland. Saillant detail in dit verband is dat Boateng een belijdende christen is, die op zijn linkerarm een tatoeage heeft van de heilige Maria en op zijn rechterarm een kruis.

Chocolade-eieren

In de buurt in München waar Boateng woont heeft niemand problemen met de donkere voetballer, meldt de Frankfurter Allgemeine, die op onderzoek uitging. Hier kan iedereen die dat wil komen wonen, zegt een overbuurvrouw. Een andere buurvrouw waardeert de rustige Boateng. "De wilde party's worden hier vooral georganiseerd door normale mensen, niet door de prominenten", volgens haar.

Afgelopen week was er ook al een rel over Duitse internationals met een buitenlandse achtergrond. Op de verpakking van de bekende chocolade-eieren van Kinder stonden foto's van donkere jongetjes. De rechtse organisatie Pegida wond zich daarover op op Facebook. Navraag leerde dat het foto's waren van Duitse voetballers als kind, onder wie dus ook Boateng, die half Ghanees is en Özil, die een Turkse achtergrond heeft. De actie was onderdeel van de reclamecampagne in de aanloop naar het EK voetbal in juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl