Alexander Gauland
NOS NieuwsAangepast

AfD-lijsttrekker: trots zijn op prestaties leger in nazi-tijd

De lijsttrekker van de rechts-populistische partij AfD, Alexander Gauland, vindt dat Duitsland trots moet kunnen zijn op de prestaties van de Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog. Gauland voert samen met Alice Weidel de AfD aan. De partij komt volgens de peilingen als derde partij uit de bus bij de komende verkiezingen, na de CDU en de SPD.

Gauland betoogde in een toespraak op 2 september dat Duitsland een streep moet zetten onder zijn naziverleden. "Men moet ons deze twaalf jaren (1933-1945) niet langer verwijten. Ze hebben niets te maken met onze huidige identiteit", zei de 76-jarige politicus. De uitspraken zijn niet eerder opgepikt door de Duitse media.

Gauland vervolgde dat als de Fransen trots mogen zijn op Napoleon, en de Britten op Nelson en Churchill, "Duitsers het recht hebben om trots te zijn op de prestaties van Duitse soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog".

AFD-leider provoceert met uitspraken over Duitse leger

Gauland vertegenwoordigt de nationalistisch-conservatieve vleugel binnen de AfD. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens opruiing, nadat hij over een SPD-politica van Turkse afkomst had gezegd dat ze "naar Anatolië afgevoerd kan worden".

De AfD kwam al vaker in opspraak met uitspraken over het naziverleden. Zo veroorzaakte AfD-prominent Höcke in januari ophef met zijn opmerkingen dat het Holocaustmonument in Berlijn "een monument van schande" is en dat Duitsland "180 graden moeten draaien" als het gaat om het verantwoording afleggen voor nazi-misdaden.

De Duitsers kiezen op 24 september een nieuw parlement. In de jongste peiling staat de AfD op 12 procent van de stemmen, na de SPD (gezakt naar 20 procent) en de CDU van Angela Merkel (37 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl