Links Alice Weidel, rechts Alexander Gauland. Achter hen loopt Frauke Petry, de vertrekkende politiek leider AFP

De Duitse rechts-populistische partij AfD heeft Alice Weidel en Alexander Gauland tot lijsttrekkers gekozen voor de Bondsdagverkiezingen in september.

De partij koos daarmee voor een team dat beide vleugels in de partij moet bedienen; Weidel behoort tot de relatief gematigde stroming, vice-partijvoorzitter Gauland tot de radicale stroming.

Gauland

Gauland weigerde afstand te nemen van Björn Höcke, de leider uit Thüringen die in januari zei dat in het Duitse geschiedenisonderwijs veel te veel aandacht aan de Holocaust wordt besteed.

Gauland kwam zelf in opspraak met een opmerking over de zwarte Duitse voetballer Jerome Boateng. "Als voetballer kunnen mensen hem waarderen, maar de mensen willen een Boateng niet als buurman", zei hij.

Weidel

De verkiezing van Weidel is opmerkelijk. De AfD hecht grote waarde aan de traditionele gezinsvorm met man, vrouw en kinderen en is tegen voorlichting over homoseksualiteit in het onderwijs. Zelf is ze lesbisch en heeft met haar partner een kind.

De lijsttrekkersverkiezing was nodig, omdat voorzitter Frauke Petry geen lijststrekker wil zijn. Zij wilde de koers van de partij zodanig bijstellen dat zij voor andere partijen een aanvaardbare coalitiepartner zou zijn.

Gisteren besloot het partijcongres in Keulen haar voorstel niet eens in behandeling te nemen.

STER reclame