Frauke Petry
NOS NieuwsAangepast

AfD wijst gematigder koers af, nederlaag voor partijleider Petry

De leider van de Duitse rechts-populistische partij AfD, Frauke Petry, heeft op het partijcongres in Keulen een zware nederlaag geleden. Haar voorstel om een gematigder koers te varen, werd na een discussie en stemming van de agenda gehaald. De radicale vleugel binnen de partij wijst een koersverandering af.

Ook konden Petry's aanhangers niet voorkomen dat op het congres een leidersteam wordt gekozen dat de partij bij de Bondsdagverkiezingen in september gaat aanvoeren. Het kiezen van een nieuwe leider of leiders is nodig, omdat Petry zich woensdag terugtrok als kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Als kanshebbers worden Alice Weidel, Beatrix von Storch en Alexander Gauland genoemd. De laatste is nu vice-partijvoorzitter. Zondag stemmen de congresgangers over het nieuwe leiderschap. Petry heeft het congres vanmiddag verlaten.

In Keulen werd de hele dag gedemonstreerd tegen de rechts-populisten. Vanmorgen waren er botsingen met de politie, toen betogers probeerden een politieblokkade te doorbreken. Daarbij raakten twee agenten gewond. De rest van de dag is rustig verlopen. Er waren 4000 agenten ingezet om de rust in de stad te bewaren.

Salonfähig

De 41-jarige Frauke Petry wilde een gematigder koers inslaan, zodat de AfD voor andere partijen als coalitiepartner aanvaardbaar wordt. Nu sluiten andere partijen samenwerking met de AfD uit.

Een andere koers zou ook aan de kiezers duidelijk maken, dat de AfD in de toekomst een "realistische machtsfactor" kan zijn die in aanmerking komt om mee te regeren.

Omstreden

Een voorstel om de procedure om Petry's tegenstander Björn Höcke de partij uit te zetten te beëindigen haalde het niet.

Höcke is omstreden omdat hij er in januari voor pleitte om in het onderwijs de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust geen prioriteit meer te geven. Hij noemde het Holocaust-monument in Berlijn een "monument van schande".

De partijtop wil daarom dat Höcke de partij verlaat en startte de procedure tegen hem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl