NOS NieuwsAangepast

Verontwaardiging over Holocaust-uitspraken AfD-politicus

Björn Höcke, prominent lid van de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland, is onder vuur komen te liggen door uitspraken over de omgang met het Duitse oorlogsverleden.

Op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van de AfD gisteren noemde hij de Duitse omgang met de Holocaust "verlammende herinneringspolitiek". Hij pleitte voor meer aandacht voor de Duitse slachtoffers: "Onze manier van herinneren moet 180 graden draaien."

Ook noemde hij het Holocaustmonument in het centrum van Berlijn een "monument van schande". "Wij Duitsers zijn het enige volk ter wereld met een monument van schande in het hart van zijn hoofdstad."

Belachelijk

In zijn toespraak in Dresden noemde hij de Duitsers een volk van dichters, denkers en componisten. "In plaats van onze scholieren op school met die geschiedenis in vervoering te brengen, wordt de Duitse geschiedenis belachelijk gemaakt", zegt Höcke.

De SPD en de Groenen hebben woedend gereageerd. Ralf Stegner, de vicevoorzitter van de sociaal-democratische SPD, zegt op Twitter dat Höcke "met zijn haatspeech de geschiedenis wil herschrijven".

De voorzitter van de Groenen, Simone Peter, vindt dat de AfD afstand moet nemen van de uitspraken en "excuses moet aanbieden bij onze joodse vrienden en vriendinnen".

Ook de voorzitter van de Centrale Raad voor de Joden reageert woedend. "Het Holocaustmonument als monument van schande omschrijven is stuitend en onacceptabel", zegt hij tegen Bild. De Israëlische ambassadeur wil dat Höcke zijn woorden terugneemt.

Höckes uitspraken vallen ook niet goed in zijn eigen partij. Voorzitter Pretzell veroordeelt ze. "Voor de zoveelste keer drukt hij zich verkeerd uit, om het voorzichtig te zeggen. Opnieuw neemt hij een revisionistische houding aan die de AfD niet ondersteunt".

Partijleider Petry sluit zich daarbij aan. "Ik zie bevestigd wat ik al een jaar zeg. Björn Höcke is met zijn eenmansacties en dwarsliggerij een belasting voor de partij geworden".

Höcke zegt zelf dat hij verbijsterd is door de berichtgeving over zijn uitspraken. Volgens hem zijn zijn woorden verkeer geïnterpreteerd. Hij wilde er naar eigen zeggen alleen op wijzen dat de Duitse schuld aan de holocaust "slechts een gedeelte van het verhaal" is.

Bijeenkomst met Europese partijen

Zaterdag komt de AfD in Koblenz samen met politici van de PVV, het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Deze bijeenkomst gaat ondanks de ophef over de uitspraken van Höcker gewoon door volgens Pretzell. "Er zijn meer dan 250 journalisten geaccrediteerd, de wereld zal naar de AfD kijken."

In Duitsland is ophef ontstaan omdat de partij kritische journalisten niet toelaat bij de bijeenkomst. Zo wordt journalisten van de ARD, ZDF, Spiegel en Frankfurter Allgemeine Zeitung de toegang ontzegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl