Sigmar Gabriel EPA

De Duitse SPD-leider en vicekanselier Sigmar Gabriel heeft in een interview de rechts-nationalistische partij AfD vergeleken de nationaal-socialisten uit Hitler-Duitsland. In een vraaggesprek met enkele Duitse kranten zegt Gabriel: "Alles wat AfD'ers zeggen heb ik al eens gehoord, van mijn eigen vader die tot zijn laatste ademtocht een nazi was." 

De partij Alternative für Deutschland is bezig aan een opmars in de Duitse politiek en maakt inmiddels deel uit van acht deelstaatparlementen. De partij profiteert van de onvrede bij veel Duitsers over het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Merkel. 

In recente landelijke peilingen sprak 15 procent van de Duitse kiezers een voorkeur uit voor de anti-immigratiepartij.  

Strijdliederen

Volgens Gabriel moeten AfD'ers niets hebben van de open en liberale Duitse samenleving. "Ze willen terug naar het verstikkende West-Duitsland van de jaren zestig (van de vorige eeuw): waar vrouwen thuis zaten, buitenlanders en homo's gelukkig onzichtbaar waren en 's avonds bij een glas bier oude strijdliederen werden gezongen. Vreselijk."  

Gabriel zegt trots te zijn op de prestaties van de CDU-SPD-coalitie in Duitsland, maar erkent dat sommige mensen nu verlangen naar een partij die zich duidelijk onderscheidt van de grote twee. Met de "aloude Duits-nationalistische uitspraken" heeft de AfD daar gebruik van gemaakt, aldus Gabriel. 

STER reclame