Demonstranten op de been bij partijcongres AfD

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft tijdens zijn partijcongres een presidentskandidaat naar voren geschoven. Mede-oprichter van AfD, Albrecht Glaser, is beschikbaar als opvolger van president Gauck. Die besluit deze zomer of hij voor een tweede termijn gaat.

Morgen stemmen de leden van AfD over een landelijk partijprogramma. 

Op de bijeenkomst van de rechts-populistische partij kwamen vandaag ruim 2000 mensen af. Het congres begon een uur later dan gepland doordat tegenstanders van de partij buiten grote onrust veroorzaakten. Daarbij werden 400 linkse activisten opgepakt. Zij dreigden met ijzeren staven en staken autobanden in de brand. Bij die arrestaties gebruikte de politie pepperspray. 

Opheffen afdeling

Het congres stemde vandaag in met het opheffen van de afdeling in deelstaat Saarland. Bestuursleden daar zouden banden hebben met extreem-rechts. De partij wil alle schijn van sympathie met het nationaal-socialisme voorkomen.

Verdeeld

AfD bestaat drie jaar en dit weekend worden voor het eerst de partijbeginselen vastgesteld. Het belangrijkste thema voor de partij is immigratie, maar de leden zijn verdeeld hoe streng de koers moet worden.

Een deel van hen wil een verbod op moskeeën en minaretten. Of zo'n verbod ook in het partijprogramma wordt opgenomen moet morgen blijken. 

Andere belangrijke thema's zijn het opzeggen van het lidmaatschap van de NAVO en het verlaten van de eurozone.

Vluchtelingen

De anti-islampartij haalde vorige maand veel stemmen bij deelstaatverkiezingen. In Saksen-Anhalt kreeg de partij een kwart van de stemmen. De partij heeft scherpe kritiek op het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Merkel. 

Partijvoorzitter Petry veroorzaakte eerder ophef door te pleiten voor het beschieten van vluchtelingen die illegaal de grens oversteken. 

Europees parlement

AfD-Europarlementariër Marcus Pretzell zei op het congres dat hij zich aansluit bij de eurokritische ENF-fractie, waar ook de PVV en Front National deel van uitmaken.

STER reclame