Cecelia Malmström
NOS NieuwsAangepast

EU sluit deur voor gesprekken met VS na verhoging staaltarieven

De Europese Commissie zegt dat de relatie met de Verenigde Staten onder druk komt te staan door de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium. De EU wil niet langer met de Verenigde Staten onderhandelen over handelstarieven. Volgens Eurocommissaris Malmström van Handel is het daar te laat voor.

Malmström noemt het besluit van de VS ongelukkig, omdat het de trans-Atlantische relaties verzwakt en het het gevaar van onrust in de financiële markten verhoogt.

De Eurocommissaris zegt dat de EU nooit met de VS heeft onderhandeld, maar daar wel toe bereid was, ondanks de Amerikaanse dreigementen. "Ons aanbod was: je haalt dit pistool weg, we gaan samen als gelijken in gesprek. Uiteindelijk zou dat tot onderhandelingen kunnen leiden, als de lidstaten van de EU dat willen. Maar dat is niet gebeurd en nu is die deur gesloten."

Malmström benadrukt dat de EU de situatie niet uit de hand wil laten lopen, maar ze vindt wel dat de EU met een passend antwoord moet komen. "Als we niet zouden reageren, zouden we deze importtarieven accepteren, die volgens ons illegaal zijn."

Welke tegenmaatregelen de EU neemt tegen de VS, is nog niet bekend. De EU heeft een lange lijst (.pdf) opgesteld met mogelijke maatregelen, zoals het invoeren van importheffingen op Amerikaanse maïs, pruimtabak, kurkentrekkers en zeilboten.

Een van de opties is dat er direct importheffingen worden ingevoerd op een deel van de producten op de lijst en dat een deel later volgt.

De komende dagen praten de Europese lidstaten over de te nemen maatregelen.

'Importheffingen VS slecht voor trans-Atlantische relaties'

President Trump kondigde de importheffingen op staal en aluminium in maart aan. Door buitenlands metaal duurder te maken, wil hij de Amerikaanse industrie beschermen. Tot twee keer toe werd de invoering van de heffingen uitgesteld om met de EU en andere landen afspraken te kunnen maken.

Gisteren werd bekend dat de uitzonderingspositie voor de Europese Unie wordt opgeheven, volgens de Amerikanen omdat de gesprekken te lang duurden.

China

Malmström kondigde verder aan dat de EU een klacht indient bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over China. Peking verplicht buitenlandse bedrijven die in China zaken willen doen om af te zien van hun intellectuele eigendommen. Ze moeten dat overhevelen naar een lokaal bedrijf.

De Europese Commissie vindt het te ver gaan dat Europese bedrijven worden gedwongen om hun technologische geheimen prijs te geven. "Als wereldspelers zich niet houden aan de handelsregels, stort het systeem misschien in. Daarom komen we in actie tegen de VS en China", zegt Malmström.

De VS had ook al moeite met de Chinese maatregel. Het Witte Huis voerde daarom importheffingen in op 1333 Chinese producten, zoals industriële robots en locomotieven. President Trump noemde de Chinese wet diefstal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl