Plakken staal worden tot rollen staal uitgewalst in de warmbandwalserij van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden ANP

Amerikaanse importheffingen op Europees staal zullen de Nederlandse staalindustrie flink raken. Uit cijfers die het CBS heeft uitgezocht op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat vorig jaar voor 570 miljoen euro aan staal werd uitgevoerd naar de VS.

De VS is daarmee voor Nederland het op vier na grootste exportland voor staal. Het staal dat vanuit Nederland naar Amerika ging, was overwegend van eigen bodem.

Nederlandse staalexport in 2017

Nederland voerde in 2017 in totaal voor 9 miljard euro aan staal uit, waarvan het grootste deel eigen fabricaat is. De overige export betrof doorvoer van staal van elders, dat al dan niet een bewerking ondergaan heeft. De hoeveelheid geëxporteerd staal is al jaren vrij stabiel rond de 10 miljard kilo, op een dip tijdens de recessie van 2008-2009 na.

Om de import van vooral goedkoop Chinees staal een halt toe te roepen dreigt de VS met het opleggen van importheffingen voor staal en aluminium. Vorige maand werd het besluit uitgesteld tot mei.

Staalexport 2008-2017

De belangrijkste afzetmarkt voor Nederlands staal is Duitsland, waar 30 procent van het staal naartoe gaat. Daarna volgt België, goed voor 12 procent.

De VS is in de totale staalexport met 6 procent de nummer vijf staalklant. Maar doordat het om vrijwel alleen staal van eigen makelij gaat, is de VS, na Duitsland en België, de belangrijkste bestemming van Nederlands staal.

Ook wordt indirect geld verdiend aan de export naar de VS door levering van grondstoffen en diensten aan bijvoorbeeld de Duitse staalindustrie die naar de VS exporteert.

Verdienen aan staal

De Nederlandse economie verdiende in 2015 2,7 miljard euro aan de export van staal, waarvan de helft door de basismetaalindustrie, zoals staalfabrikant Tata Steel. De andere helft wordt verdiend door bedrijfstakken zoals de groothandel, uitzendbureaus, afvalbeheer, machinebouwers en de banken.

De grootste staalmaker in de wereld is China. Het land produceerde in 2017 maar liefst 832 miljard kilo staal en is met een export van 108 miljard kilo ook de grootste exporteur. Na China volgen Japan, India, de VS, Zuid-Korea en Duitsland.

Nederland staat in de wereldranglijst qua productie op de 24ste plek. Maar omdat Nederland veel staal exporteert, is het qua uitvoer de nummer 14.

Qua import van staal is de Verenigde Staten de grootste. Het land van Trump is een grote staalconsument en importeert veel meer staal dan het zelf uitvoert. In 2016 importeerde de VS 31 miljard kilo. Het meeste komt uit Canada, Brazilië, Zuid-Korea, Mexico en Rusland.

STER reclame