Arts: ik dacht niet dat Skripals de zenuwgasaanval zouden overleven

Het Britse ziekenhuispersoneel dat de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia behandelde nadat zij waren getroffen door een zenuwgasaanval, dacht dat de twee de aanval niet zouden overleven. Dat zegt een arts in een interview met het BBC-programma Newsnight, dat vanavond wordt uitgezonden. Ook vreesden de verpleegkundigen dat het om een omvangrijke aanval ging en dat zij zelf ook gevaar liepen.

Toen de twee in maart werden binnengebracht nadat zij bewusteloos op een bankje in Salisbury waren aangetroffen, werd in eerste instantie gedacht aan een overdosis opium. "Maar toen ook een politieman met dezelfde symptomen in het ziekenhuis terechtkwam, gingen de alarmbellen af", zegt het hoofd van de verpleegkundigen.

In de video hieronder vertellen de artsen hun verhaal:

'We dachten dat ze het niet zouden redden'

"We waren echt bezorgd over hoe groot dit kon worden", zegt het hoofd van de verpleegkundigen Lorna Wilkinson. "Hoeveel slachtoffers zouden we nog meer krijgen? We wisten het niet." Toen nog niet duidelijk was dat het om een zenuwgasaanval ging, vreesde het personeel ook zelf gevaar te lopen. "Toen de patiënten net waren binnengebracht, waren er nog geen voorzorgsmaatregelen genomen", zegt een verpleegkundige.

Toen de politie het ziekenhuispersoneel inlichtte over het verleden van Sergej als dubbelspion, ontstond het vermoeden dat het ging om een doelbewuste aanval en kregen Skripal en zijn dochter politiebewaking. Artsen stelden al snel vast dat er geen sprake was van een overdosis opium. De symptomen wezen op het gebruik van zenuwgas. "Toen we dat doorkregen, gingen we er niet van uit dat ze het zouden overleven", zegt intensive care-arts Stephen Jukes.

Sergej en Joelia Skripal

Toch kwamen de patiënten weer bij, en daarmee ontstond gelijk het volgende probleem. De politie onderzocht de mogelijkheid van een gerichte aanval en wilde de Skripals graag ondervragen, maar wanneer waren ze daar klaar voor? En wat mocht het ziekenhuispersoneel hen vertellen, zonder het politie-onderzoek te belemmeren?

"Dat zijn moeilijke beslissingen", zegt medisch directeur Christine Blanshard van het ziekenhuis. "We wilden de patiënten graag vertellen dat ze veilig waren en dat er voor hen werd gezorgd, maar we wilden hen geen informatie geven die tot moeilijkheden kon leiden in de politieverhoren."

Uiteindelijk herstelden de Skripals opvallend snel. "Daar hebben we eigenlijk geen verklaring voor", zegt arts Jukes. Joelia Skripal verliet het ziekenhuis in Salisbury op 9 april en meer dan een maand later mocht ook haar vader naar huis.

Vorige week gaf Joelia een verklaring waarin ze zei dat het herstel van de aanval "langzaam en pijnlijk" verloopt.

'We hebben geluk dat we het hebben overleefd'

Het ziekenhuis, dat bij de behandeling hulp kreeg van internationale experts, denkt dat het tweetal nog maanden last houdt van de aanval. "Ook voor ons is dit een leerproces", zegt medisch directeur Blanshard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl