Joelia Skripal: herstel van zenuwgas-aanval gaat langzaam en is pijnlijk

"We hebben zoveel geluk gehad dat we deze moordaanslag hebben overleefd", zegt Joelia Skripal (33). Samen met haar vader, de oud-dubbelspion Sergej Skripal, werd ze begin maart in het Britse Salisbury vergiftigd met zenuwgas. Vandaag verbrak ze voor het eerst de stilte, in een gesproken verklaring tegen het Britse persbureau Reuters, op een geheim gehouden locatie.

Bekijk hieronder een deel van haar verklaring:

'We hebben geluk dat we het hebben overleefd'

Ze sprak in het Russisch en ondertekende na afloop een naar eigen zeggen zelf geschreven verklaring op papier, om de echtheid van haar woorden te bewijzen.

Pijnlijk en deprimerend

"Na twintig dagen in coma te hebben gelegen, kreeg ik het bericht dat we mogelijk zijn vergiftigd", zei Skripal. Details over de intensieve behandelingen die ze moest ondergaan om de vergiftiging te bestrijden, wil ze niet geven. "Wel dat het gaat om invasieve, extreem pijnlijke en deprimerende behandelingen."

Op 10 april werd Joelia uit het ziekenhuis ontslagen, al wordt ze nog steeds elke dag behandeld. Haar vader mocht pas afgelopen vrijdag het ziekenhuis verlaten.

Enorme veranderingen

Joelia probeert nu om te gaan met de enorme veranderingen in haar leven, op zowel fysiek als emotioneel gebied. Daarom kijkt ze niet verder vooruit dan één dag. "En ik wil ook mijn vader helpen totdat hij volledig is genezen."

Hoewel volgens de Britten de Russen achter de aanval op Skripal en haar vader zitten, wil Joelia op termijn toch terug naar Rusland. De hulp die haar is aangeboden door de Russische ambassade slaat ze voorlopig af.

In haar verklaring benadrukte Skripal nog eens dat niemand namens haar of haar vader spreekt en dat zij dat alleen zelf doen. Ook vroeg ze om privacy voor haar en haar vader. "We hebben tijd nodig om te leren omgaan met wat er met ons is gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl