Sergej Skripal tijdens zijn rechtszaak, jaren geleden in Rusland
NOS NieuwsAangepast

Vroegere Russische spion vergiftigd in Engels winkelcentrum

Een man met de Russische nationaliteit die vroeger voor de Britten heeft gespioneerd, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis in de stad Salisbury. Gisteren kwamen hij en een vrouw in een winkelcentrum in die stad in het zuidwesten van Engeland in aanraking met een uiterst giftige stof.

De politie kan nog niet zeggen of er sprake was van een gerichte actie tegen de man.

Over de giftige stof is niets bekendgemaakt. In sommige Britse media is sprake van fentanyl, een synthetisch opiaat dat wordt gebruikt als extreem sterke pijnstiller. Waarschijnlijker is dat het gaat om een erg besmettelijke stof, want de twee liggen uit voorzorg in quarantaine in het ziekenhuis.

Het winkelcentrum waar het incident zich afspeelde, is hermetisch afgesloten en mannen in beschermende kleding spuiten de straat schoon om die te ontsmetten.

Spionnenruil

De man is volgens de BBC Sergej Skripal (66), die jaren geleden asiel kreeg in Groot-Brittannië na een Amerikaans-Russische spionnenruil in 2010. Skripal werd in 2006 in Rusland veroordeeld tot dertien jaar omdat hij als kolonel bij de militaire inlichtingendienst had gespioneerd voor de Britten. Zo had hij in de jaren 90 namen van Russische geheim agenten die undercover in Europa werkten, doorgespeeld aan de Britse geheime dienst MI6.

Over de identiteit van de vrouw die samen met Skripal in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, is niets bekendgemaakt. Het zou een dertiger zijn.

Aleksander Litvinenko op zijn sterfbed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl