Rechter: Poetin keurde moord Litvinenko waarschijnlijk goed
President Poetin heeft de moord op de Russische voormalige geheim agent Aleksander Litvinenko in Londen in 2006 vermoedelijk persoonlijk goedgekeurd. De Britse rechter Robert Owen komt tot die conclusie na een onderzoek dat meer dan een jaar heeft geduurd.
Owen zegt dat het vaststaat dat Litvinenko gestorven is aan de gevolgen van vergiftiging door polonium-210. Dat kreeg hij toegediend in een kop thee toen hij in een Londens hotel met twee Russen had afgesproken. Hij was toen 43 jaar.
De twee, Dimitri Kovtoen en Andrej Loegovoj, keerden later terug naar Rusland. Hun schuld aan de dood van Litvinenko is al eerder vastgesteld in Engeland, maar Rusland weigert de twee uit te leveren.
Rechter Owen zegt dat de opdracht tot de moord op Litvinenko is gegeven door de Russische geheime dienst FSB. Het toenmalige hoofd van de FSB, Nikolaj Petroesjkov, is een persoonlijke vriend van Poetin. Owen stelt in zijn rapport van 326 pagina's dat de Russische regering een motief had om Litvinenko om het leven te brengen.
Band Poetin-Litvinenko
Litvinenko heeft Poetin herhaaldelijk in het openbaar scherp aangevallen. Rusland-deskundigen wezen er destijds al op dat Poetin hem dat hoogst kwalijk moet hebben genomen.
De oud-spion stond vroeger op goede voet met Vladimir Poetin en diens vertrouwelingen. Hij ontvluchtte Rusland echter in 2000, toen hij geen gehoor vond voor zijn beschuldigingen van corruptie. Het Verenigd Koninkrijk gaf hem politiek asiel. Litvinenko ontwikkelde zich in Londen gaandeweg tot een uitgesproken criticus van het bewind van Poetin.
Litvinenko ging in Engeland werken voor MI-6, de Britse buitenlandse geheime dienst, heeft zijn familie later meegedeeld. Voor zijn vlucht naar Engeland beschuldigde hij het Kremlin van betrokkenheid bij aanslagen in Moskou waarvan Tsjetsjeense rebellen de schuld kregen. Ook zei hij dat er een connectie was tussen hoge functionarissen in het Kremlin en de georganiseerde misdaad.
Volgens Owen beschouwde de Russische geheime dienst Litvinenko als een verrader. Organisaties en individuen in Rusland stonden klaar om actie tegen hem te ondernemen, waarbij moord een van de opties was, staat in het rapport-Owen.
Echtgenote
Marina Litvinenko, de weduwe, zei bij het hooggerechtshof in Londen dat ze blij was met de uitkomst van het onderzoek. "Aleksanders beschuldiging op zijn sterfbed dat Poetin achter de moordaanslag zat, is nu overgenomen door een Engelse rechtbank", zei ze.
Marina Litvinenko deed na de uitspraak een oproep aan de Britse regering om alle Russen uit te wijzen die inlichtingenwerk voor Moskou doen en economische sancties af te kondigen. Ze vindt ook dat een reisverbod moet worden ingesteld tegen president Poetin.