NOS NieuwsAangepast

Trump bevestigt komst hoge Noord-Koreaanse onderhandelaar naar VS

President Trump bevestigt dat de vicevoorzitter van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij naar de VS komt om de voorwaarden te bespreken waaronder de top in Singapore tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toch door kan gaan.

"We hebben een geweldig team voor de onderhandelingen met Noord-Korea. Er wordt op dit moment over de top vergaderd. Daar komt bij dat Kim Yong-chol, de vicevoorzitter van Noord-Korea, naar New York op weg is. Een stevig antwoord op mijn brief, dank u!"

Kim Jong-un sprak afgelopen woensdag zijn twijfels uit over het doorgaan van de top, die voor 12 juni in de agenda's stond. Kim verweet de VS dat het vasthoudt aan de eis dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma ontmantelt.

Trump gelaste daarop de top af, maar in een brief aan Kim, waarin hij de reden voor zijn besluit toelichtte, hield hij de deur op een kier; hij riep Kim Jong-un op om "niet te aarzelen om te bellen of schrijven" als Noord-Korea van gedachten zou veranderen.

Zondag gaf Kim het signaal dat hij de hoop op een ontmoeting nog niet had opgegeven. Hij deed dat in een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon, die het nieuws later naar buiten bracht.

Kim Yong-chol (l) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde vanmorgen dat Kims vertrouweling Kim Yong-chol op de passagierslijst staat van een vlucht die morgen van de Chinese hoofdstad Peking naar New York vertrekt. Volgens Trump klopt dat bericht dus.

Gisteravond werd bekend een andere naaste medewerker van Kim Jong-un gisteravond in Singapore is aangekomen, vrijwel zeker om ter plaatse de top verder voor te bereiden. Medewerkers van het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waren daar al.

Kim Jong-uns vertrouweling Kim Chang-son is al in Singapore

De VS hoopt op de top afspraken te maken over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. In ruil worden de economische sancties tegen dat land verlicht.

Noord-Korea is niet van plan zijn kernwapenprogramma eenzijdig af te blazen. Ook eiste het land dat de VS en Zuid-Korea een einde zouden maken aan hun gezamenlijke militaire oefeningen, omdat die als de voorbereiding voor een aanval op Noord-Korea worden beschouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl