Een Colombiaanse brengt haar stem uit in de Spaanse stad Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Eerste presidentsverkiezingen in verdeeld Colombia na FARC-akkoord

Colombianen gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen. Het zijn de eerste presidentsverkiezingen na het vredesakkoord dat de regering van president Santos twee jaar geleden sloot met de rebellen van de FARC.

Een van de kandidaten wordt de opvolger van Juan Manuel Santos, die aan het eind is van zijn tweede termijn en niet kan worden herkozen. Voor het na ruim vijf decennia beëindigen van het conflict met de FARC kreeg Santos eind 2016 de Nobelprijs voor de Vrede.

In de peilingen voorafgaand aan deze eerste ronde waren de rechtse Iván Duque en de linkse Gustavo Petro de grootste kanshebbers. Zowel over het vredesakkoord als over de economie hebben zij fundamenteel andere ideeën.

Duque, een beschermeling van oud-president Álvaro Uribe gaat voorop in de peilingen. De senator en voormalig advocaat wil het vredesakkoord aanpassen en voormalige rebellen laten opsluiten voor oorlogsmisdaden. Hij wil belastingen voor bedrijven verlagen en steunt olie- en mijnbouwprojecten.

Deze verkiezingen zullen de toekomst van Colombia bepalen en het land misschien nog meer verdelen.

Gregorio Sierra

Zijn rivaal Petro was ooit lid van de inmiddels opgeheven rebellengroep M19 en burgemeester van de hoofdstad Bogota. Hij steunt het vredesakkoord en wil de landbouwproductie opschroeven. Door belasting op braakliggende grond fors te verhogen, wil hij eigenaren aanmoedigen hun land aan de staat te verkopen.

"Deze verkiezingen zullen de toekomst van Colombia bepalen en het land misschien nog meer verdelen, wat in een diepe crisis kan eindigen", zegt Gregorio Sierra, een psycholoog in Bogota tegen persbureau Reuters.

De andere kandidaten zijn centrumpoliticus Sergio Fajardo en de voormalige vicepresident Germén Vargas Lleras, die op de steun van president Santos mag rekenen. Als geen van de kandidaten een meerderheid haalt, is er over drie weken een tweede ronde.

In maart waren er al parlementsverkiezingen in het Colombia. Daarbij verloor de partij van Santos flink en won die van Duque.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl