Historisch akkoord tussen FARC en Colombia ondertekend
De Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC hebben een historisch akkoord ondertekend. Gisteren werden beide partijen het eens over een definitief staakt-het-vuren. Dat moet een einde maken aan meer dan vijftig jaar oorlog in Colombia, waarbij ongeveer 220.000 mensen om het leven zijn gekomen.
Vandaag hebben de Colombiaanse president Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño hun handtekening onder een voorlopig vredesakkoord gezet. Ook VN-chef Ban Ki-Moon en verschillende presidenten van Latijns-Amerikaanse landen waren erbij aanwezig, onder wie de Cubaanse president Raul Castro.
Langzaam wordt er ook meer duidelijk over de inhoud van het akkoord, waarover op Cuba ruim drie jaar is gesproken. Volgens bemiddelende landen leggen Colombia en de FARC hun wapens binnen een half jaar neer na het finale vredesakkoord. Dat wordt later ondertekend, omdat er nog allerlei zaken geregeld moeten worden.
Overgangszones
De partijen zijn het ook eens geworden over een demobilisatie-plan. Zo komen er volgens bemiddelaars tijdelijke overgangszones en acht kampen in afgelegen gebieden waar guerrillastrijders van de FARC worden opgevangen. Burgers mogen daar niet komen om de veiligheid van de rebellen te garanderen.
De VN neemt zoals het er nu naar uitziet de wapens van de FARC in beslag en zal toezicht houden op het staakt-het-vuren. Volgens de bemiddelaars gaan de rebellen ook akkoord met een referendum, waarbij Colombiaanse kiezers kunnen stemmen over het definitieve vredesakkoord. President Santos had dat aan zijn land beloofd.