Oud-VVD'er Geert Dales nieuwe voorzitter van 50Plus

De leden van 50Plus hebben de voormalige VVD-politicus Geert Dales gekozen als nieuwe partijvoorzitter. Hij was de enig overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Van de 253 geldige stemmen waren er 182 vóór Dales.

De verkiezing van Dales volgt op een bestuurscrisis binnen 50Plus. Begin vorige week stapten zeven van de acht bestuursleden op, onder wie partijvoorzitter Jan Zoetelief. Op hem was veel kritiek: in april nog lieten de 50Plus-fracties in de Eerste en Tweede Kamer weten van Zoetelief af te willen. Zij zagen liever Dales als voorzitter.

Poppetjes

Ondanks de kritiek op zijn bestuursstijl wilde Zoetelief aanvankelijk opnieuw meedingen naar het partijvoorzitterschap. Hij was nog maar een jaar voorzitter: vorig jaar volgde hij 50Plus-oprichter Jan Nagel op toen die fractievoorzitter werd in de Eerste Kamer.

Maandag liet Zoetelief weten toch af te zien van zijn kandidatuur. Hij vond dat de strijd te veel ging over de "poppetjes" in plaats van over de inhoud. "En dat op een manier waar de honden geen brood van lusten."

Toen daarna ook de twee andere kandidaten zich terugtrokken - Alfons Leerkes was vanochtend de laatste - bleef Dales als enige kandidaat over. Na zijn verkiezing op de algemene ledenvergadering zei Dales wel blij te zijn dat er ook 50Plus-leden tegen hem hebben gestemd (48 stemmen) of blanco (23). "Er zijn dus mensen die het niet zien zitten of het even afwachten. Dan weet je waar je aan toe bent. Ik heb veel steun, maar er zijn ook nog mensen die ik moet overtuigen."

50Plus-voorzitter Dales: "Never waste a good crisis"

Volgens Dales is het contact met de opgestapte voorzitter Zoetelief goed. "Hij heeft veel voor zijn kiezen gehad, niet alles is goed gegaan. Maar hij heeft wel zijn nek uitgestoken en daar verdient hij waardering voor."

Dales was tot 2016 lid van de VVD. Voor die partij was hij van 2000 tot 2004 wethouder in Amsterdam en daarna enkele jaren burgemeester van Leeuwarden. Begin dit jaar werd bekend dat hij met de gemeenteraadsverkiezingen voor 50Plus lijstduwer werd in Amsterdam.

Bejaarde knokkers

Tweede Kamer-fractievoorzitter Henk Krol zei "heel blij" te zijn met de nieuwe voorzitter en feliciteerde hem met zijn overwinning. Volgens Krol klopt het beeld dat 50Plus "een stel bejaarde knokkers" is niet. "We hebben vandaag bewezen dat dat onzin is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl