Ricciardo over crash met Verstappen: fans weten dat het erbij hoort

De inwoners van de Van Speijkstraat in Zandvoort kijken op zondagochtend met de slaap nog in de ogen en lichte verwondering naar buiten. Natuurlijk zijn ze drukte gewend van strandgasten, maar dat hun straat om negen uur 's morgens al volledig dichtslibt, gebeurt niet vaak.

Duizenden raceliefhebbers lopen van het station naar het circuit van Zandvoort voor de jaarlijkse Jumbo Racedagen. De drukte laat zich niet anders verwoorden dan het 'Max Verstappen-effect'. De populariteit van de nog altijd pas twintigjarige Nederlander is groot en dankzij zijn aanwezigheid is de aanblik in Zandvoort dezelfde als die tijdens een wedstrijd van het Nederlands Elftal, een bekerfinale of een schaatskampioenschap in Thialf: een oneindige sliert mensen op de been op weg naar een sportevenement.

Het oranje is bij de meesten vandaag ingeruild voor donkerblauw, de kleur van Red Bull Racing, het team van Verstappen. De enkeling die nog geen petje, jas, shirt of oorbescherming heeft, kan zijn portemonnee overal op het circuit trekken. Het evenement draait om het kijken naar Verstappen en het kopen van spulletjes met zijn naam erop.

Een jeugdige toeschouwer bij de racedagen in Zandvoort ANP

De racedagen worden dit Pinksterweekend voor de derde keer georganiseerd door de supermarkt die Verstappen sponsort. Tienduizenden mensen reizen deze dagen af naar het circuit in Zandvoort en zo gek is dat ook niet, want Verstappen laat zich maar heel zelden zien in eigen land. Negen maanden per jaar reist hij voor 21 grands prix de wereld over. Hij woont in Monaco en de fabriek van zijn team staat in Engeland.

Het evenement is voor de fans de enige mogelijkheid om hun held voor een prikkie van dichtbij te zien. En niet alleen Verstappen. Want voor de eerste keer heeft hij zijn teamgenoot Daniel Ricciardo en oud-Formule 1-coureur David Coulthard meegenomen.

Lammers: dit is net als de GP van Nederland

Oud-coureur Jan Lammers kijkt al lang niet meer op van de drukte. "Er is een geweldig programma met allerlei soorten races en het is goed dat Ricciardo en Coulthard erbij zijn. De meeste Nederlanders kunnen er nooit dichtbij komen en die jongens zijn toch wat relaxeter dan in een raceweekend."

In de tijd dat Lammers zelf in de Formule 1 reed, waren er geen racedagen, maar iets veel beters: de Grand Prix van Nederland nog op de kalender. "In die tijd was dat vergelijkbaar met een dag als vandaag, ook toen kon je hier geen twee stappen zetten."

Een demonstratie tijdens de racedagen in Zandvoort ANP

Natuurlijk, Verstappens resultaten in de eerste vijf grands prix (vier tegenvallers, één podiumplaats) waren niet waar de fans op hoopten, maar de gekte wordt er niet minder om.

"Max blijft Max" en "hij is onze Max", hoor je de fans zeggen. Net als een jaar geleden stromen de tribune en de heuvels ernaast gestaag vol. Voor de meesten was het nog een helse tocht om er überhaupt te komen: de reistijd per auto van Haarlem naar Zandvoort duurde soms minstens anderhalf uur.

Wie sloopt zijn caravan het snelst?

Het publiek blijft houdt zich tijdens de eerste racedemonstratie nog redelijk rustig, maar dat verandert als Verstappen en Ricciardo met een caravan achter hun auto - niet de Formule 1 wagen - gaan rijden. Het gaat voor de verandering eens niet om de snelste rondetijden, maar om de vraag wie zijn caravan het snelst aan gort heeft gereden.

Ricciardo slaagt daar het beste in, van zijn caravan is alleen de bodemplaat nog over bij de finish. De gast op het feestje van Verstappen kan rekenen op veel gejuich, het applaus voor de Australiër is harder dan dat voor Verstappen.

Dat de twee coureurs van Red Bull het in Bakoe met elkaar aan de stok kregen en allebei uitvielen na een botsing met elkaar, zijn de vaders, zonen, dochters én moeders allang weer vergeten.

STER reclame