Bernal toont klasse in eerste bergrit Californië, Tolhoek knap vierde

Aangepast
Team Sky
@TeamSky
“One hundred per cent this victory is for the whole team as we all worked together to do this.” @Eganbernal praised his teammates after winning stage two and moving into the overall lead at @AmgenTOC 📝 > https://t.co/YiDNasnTLl
8 maanden geleden

Egan Bernal heeft al in de tweede etappe van de Ronde van Californië een voorschot genomen op de eindzege. Het Colombiaanse toptalent van Team Sky was een klasse apart op de slotklim en kwam solo over de finish.

Achter Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) en Adam Yates (Mitchelton-Scott), twee andere favorieten voor de eindzege in de Amerikaanse WorldTour-koers, reed Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo) knap naar de vierde plaats.

Team Sky controleert

Wie met klassementsambities aan de Ronde van Californië was begonnen wist dat hij in de tweede etappe meteen met de billen bloot zou moeten. De rit die begon in de badplaats Ventura eindigde namelijk op de beruchte Gibraltar Road (12 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8 procent) in het nationaal park Los Padres bij Santa Barbara.

Voordat de klassementsmannen hun kaarten op tafel legden mochten drie avonturiers zich bekommeren om de bergpunten die onderweg te verdelen waren. De Cubaan Ruben Companioni bleek daarin het meest slagvaardig en liet zijn medevluchters Adam De Vos en Jonathan Clarke met lege handen achter.

Nog voor de slotklim waren de drie al ingerekend. Op Gibraltar Road geselden de helpers van Bernal de andere favorieten met een moordend tempo, waarop de pas 21-jarige Colombiaan het in de laatste twee kilometer afmaakte.

AmgenTOC
@AmgenTOC
Watch @TeamSky's Egan Bernal from Colombia climb to victory in the Queen Stage from Ventura to the top of Gibraltar Road in @countyofsb. #AmgenTOC
8 maanden geleden

Tolhoek sterk

De drie jaar oudere Tolhoek - die deze winter nog twee maanden geschorst werd door zijn ploeg Lotto-Jumbo vanwege het overmatig gebruik van slaapmiddelen op trainingsstage - verraste door nog het langste in het wiel te blijven van Bernal.

De jonge Zeeuw eindigde uiteindelijk als vierde op 30 seconden van de Colombiaan. Kort voor de streep werd Tolhoek namelijk nog net achterhaald door Majka en Yates.

Uiteraard is Bernal, die in zijn eerste jaar in het profpeloton al de eindzege greep in de Colombiaanse etappekoers Oro y Paz en tweede werd in het eindklassement van de Ronde van Romandië, ook de nieuwe leider in Californië. Hij neemt de leiderstrui over van zijn landgenoot Fernando Gaviria.

STER Reclame