De Colombiaanse renner Egan Bernal heeft in eigen land de eerste editie van de wielerkoers Colombia Oro y Paz gewonnen.

De pas 21-jarige Bernal, bezig aan zijn eerste weken als prof bij Team Sky, eindigde in de zesde en laatste etappe als tweede achter zijn landgenoot Dayer Quintana, maar dat was genoeg om de drie renners die voor hem stonden in het klassement af te troeven en de eindzege op te eisen.

Egan Bernal won dit jaar ook al de nationale titel in het tijdrijden AFP

In de laatste etappe zat het venijn 'm in de staart. De Colombiaan Rodrigo Contreras ging halverwege de 19 kilometer lange slotklim, die met pieken tot 20% bijzonder zwaar was, aan kop met een marge van drie minuten op het achtervolgende peloton waartoe ook klassementsleider Nairo Quintana behoorde.

Contreras was de overblijver van een omvangrijke kopgroep, met daarin ook Fernando Gaviria (QuickStep), Tao Geoghegan Hart (Sky) en Dayer Quintana (Movistar).

In het peloton werd het tempo door Movistar gestaag omhoog gestuwd en met zijn jongere broertje Dayer als vooruitgeschoven post leek Nairo Quintana hard op weg naar de eindzege.

Truc Sky

Het was echter niet Movistar, maar Sky dat een konijn uit de hoge hoed toverde. Bernal ging in de aanval en kreeg steun van zijn inmiddels teruggezakte ploeggenoot Geoghegan Hart.

Bernal moest uiteindelijk de ritwinst wel aan Dayer Quintana laten, maar in het klassement schoof hij dus op naar de eerste plek. Nairo Quintana werd uiteindelijk tweede, Rigoberto Urán derde.

De zesdaagse Oro y Paz werd dit jaar voor het eerst georganiseerd, in het westen van Colombia. Bij de eerste editie kon de koers ook meteen pronken met een heel behoorlijk startveld. Zo stonden vrijwel alle Colombiaanse toppers - op Esteban Chaves na - aan de start. Die toppers maakten er een spectaculair schouwspel van.

De eerste drie etappes leverden een sprintzege op voor Fernando Gaviria, de sprinttroef van QuickStep. Daarna begon het stuivertje wisselen tussen de toppers.

Strijd bergop

In de vierde etappe moest voor het eerst worden geklommen. Op de korte, maar steile slotklim El Tambo was Gaviria's ploeggenoot Julian Alaphilippe te sterk voor Sergio Henao (Sky) en Nairo Quintana (Movistar).

De zege van de Fransman, die ook direct de leiderstrui mocht aantrekken, was de enige niet-Colombiaanse zege in de rittenkoers.

Stuivertje wisselen

Alaphilippe mocht het roze leiderstricot echter maar een dag dragen. In de door Rigoberto Uran (Education First) gewonnen vijfde etappe raakte hij de leiding kwijt aan Nairo Quintana.

Met een handvol seconden voorsprong op Sergio Henao, Bernal en Uran leek Quintana de eindzege voor het grijpen te hebben. Maar mede door het ploegenspel van Sky in de laatste etappe waren de bloemen toch voor Bernal.

De hoofdrolspelers van de eerste Colombia Oro y Paz: Alaphilippe, Uran, Gaviria, Bernal en Nairo Quintana EPA

STER reclame