Lobato (l) en Tolhoek (r) Getty Images

Wielerploeg Lotto-Jumbo heeft besloten de samenwerking met renner Juan-José Lobato te verbreken. De 28-jarige Spanjaard werd vorige week, net als de Nederlanders Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn, weggestuurd van het trainingskamp in Girona.

Het drietal had zonder medeweten van de ploegarts slaapmedicatie gebruikt.

"De slaapmedicatie was noch door het team verstrekt, noch door het team voorgeschreven. Dat is een ernstige, onacceptabele overtreding van de contractueel vastgelegde huisregels", meldt Lotto-Jumbo in een verklaring. De ploeg benadrukt dat de renners niet in strijd met de regels van de internationale wielerunie UCI of het wereldantidopingagentschap WADA hebben gehandeld.

Volgens Lotto-Jumbo is de verbintenis met Lobato in onderling overleg beëindigd. "Lobato heeft een emotioneel bewogen jaar achter de rug. Hij moet zich nu concentreren op zijn herstel", zo luidt de verklaring.

Geschorst

De renners Tolhoek en Eenkhoorn zijn voor twee maanden geschorst. In die periode zijn de uitgesloten van teamactiviteiten, zoals trainingen en wedstrijden.

"Het team draagt verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de renners en experimenten die de gezondheid in gevaar brengen, worden niet geaccepteerd", stelt de wielerploeg. Het verklaart ook waarom Tolhoek en Eenkhoorn bij de ploeg blijven.

"In het kader van de talentontwikkeling die Lotto-Jumbo voorstaat, wordt Tolhoek en Eenkhoorn de hand gereikt om zich te ontplooien tot een voorbeeldig beroepswielrenner."

'Heb me laten meeslepen'

Tolhoek heeft in een gesprek met een verslaggever van Omroep Zeeland gezegd dat hij zich heeft laten meeslepen op het trainingskamp in Girona. Hij bevestigt de reconstructie die de NOS heeft gemaakt van die avond. Ook verklaart hij dat hij eigenlijk nooit slaapmedicatie gebruikt, omdat hij normaal slaapt als een roos. Op de vraag waarom hij die avond dan toch een slaapmiddel in zijn bezit had, wil hij liever geen antwoord geven.

De renner zegt verder dat hij zich enorm schaamt voor de fout die hij heeft gemaakt en nu op de blaren moet zitten. Ook spreekt hij de hoop uit dat hij het vertrouwen van de mensen snel terug kan winnen.

STER reclame