De hele Lotto-Jumboploeg heeft afstand genomen van wat er is gebeurd
NOS WielrennenAangepast

Als Lobato niet wakker wordt, slaat de schrik bij Lotto-Jumbo toe

  • Martijn Hendriks

    Redacteur wielrennen

  • Martijn Hendriks

    Redacteur wielrennen

Het is woensdagavond laat als wielerploeg Lotto-Jumbo meldt dat het drie renners om 'disciplinaire redenen' heeft weggestuurd van het trainingskamp in het Spaanse Girona.

Nederlanders Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn en Spanjaard Juan-José Lobato worden voor onbepaalde tijd geschorst omdat ze buiten medeweten van de ploeg om slaapmedicatie hebben genomen. De directie van de ploeg neemt het voorval zo zwaar op, dat zelfs ontslag niet wordt uitgesloten.

Terug naar ongeveer 24 uur eerder. Het is dinsdagavond en de ploegleiding komt de 20-jarige Eenkhoorn, die pas een paar maanden bij de ploeg zit, op de gang van het hotel tegen. Hij maakt een verwarde indruk en gedraagt zich anders dan normaal. Al snel blijkt dat hij, Tolhoek en Lobato veel te veel slaapmiddelen hebben ingenomen. Middelen die niet op de dopinglijst staan, maar waarvan het gebruik door de ploeg is verboden.

Met 25 paarden aan Lobato trekken

Op de kamer van Tolhoek is alles redelijk in orde. Ook hij maakt een verwarde indruk, maar is verder bij kennis. Anders is het op de kamer van Lobato. Ploegleider Merijn Zeeman vertelt: "We zagen dat hij in slaap was. We probeerden hem wakker te maken, maar dat lukte niet." Manager Richard Plugge is inmiddels ook op de kamer gekomen en geeft toe dat hij ontzettend is geschrokken. "We stonden op een gegeven moment met 25 paarden aan Lobato te trekken, maar hij reageerde nergens op." Zeeman is, naast geschrokken, ook erg boos.

De ploeg neemt direct contact op met de ploegarts. Die geeft het advies om medische assistentie te zoeken en al snel staat er een ambulance voor de deur van het hotel. Lobato wordt onderzocht door het ambulancepersoneel en er wordt besloten om hem mee te nemen naar het ziekenhuis. "Inmiddels was Lobato wakker geworden en hij is op eigen kracht naar de ambulance gelopen", gaat Zeeman verder. De andere twee jongens, Eenkhoorn en de drie jaar oudere Tolhoek, stappen bij Zeeman in de auto, ook richting het ziekenhuis.

Flesje met druppels

Het slaapmiddel dat de renners hebben gebruikt is een vloeistof dat in een flesje zit. Zeeman: "Ik heb het in mijn handen gehad en heb het overhandigd aan de arts. Zij hebben daarnaar gehandeld." Het zou gaan om het middel Noctamid. Als dat aan Plugge wordt gevraagd, beaamt hij dat.

Richard Plugge (l) met daarnaast Juan-José Lobato. Antwan Tolhoek staat uiterst rechts

Tolhoek, die afgelopen jaar indruk maakte in de Ronde van Zwitserland, mag al snel weer terug naar het hotel. Hij heeft het minste slaapmiddel tot zich genomen. Eenkhoorn en Lobato moeten in het ziekenhuis blijven. In die tijd worden ze nog een paar keer onderzocht. Het is uiteindelijk vijf uur woensdagochtend als ook zij weer terugkeren in het hotel. Een paar uur later moeten ze door de ploegleiding in het hotel nog een keer wakker worden gemaakt.

Ontslag?

De ploegleiding besluit dat Tolhoek, Lobato en Eenkhoorn per direct het hotel moeten verlaten. Ze worden naar huis gestuurd. De ploeg blijft nog twee dagen in Spanje om te trainen.

En nu? De ploeg is alle opties aan het overwegen. Zelfs ontslag van de drie renners is niet uitgesloten. Zeeman: "We zetten alle feiten tegen elkaar af. We nemen nu bewust even afstand, zodat we de ratio van de emotie kunnen scheiden. Op woensdag hebben we een meeting met de hele ploeg gehad en iedereen heeft afstand genomen van wat er is gebeurd. De renners zijn echt boos op de drie en wat ze hebben gedaan. Dit druist in tegen de topsport die wij bedrijven. We gaan ons nu even heel erg goed beraden."

Ook Plugge denkt ondertussen na over wat hij moet doen, maar wil geen overhaaste beslissing nemen. Op de vraag of ontslag reëel is, geeft hij geen commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl