NOS VoetbalAangepast

Roda JC, van Champions League-droom tot degradatie

  • Pro Shots
    Diepe teleurstelling bij Simon Gustafson na de degradatie van Roda JC
  • Pro Shots
    Ook Patrick Banggaard kan het niet geloven: Roda degradeert uit de eredivisie

"Mijn ambitie voor Roda JC is om binnen vijf jaar Champions League te spelen." Was getekend: Aleksej Korotajev, een Zwitsers-Russische investeerder die in januari 2017 mede-eigenaar van Roda werd.

Met zijn komst veranderde Roda plotsklaps van een kleurloze hekkensluiter naar een club waar de sky the limit is. Nieuwe tijden zouden aanbreken in Kerkrade.

Maar alle ambitieuze plannen ten spijt, Roda is weer terug bij af. Zondagavond werd de degradatie uit de eredivisie bezegeld. Voor eigen publiek ging Roda roemloos ten onder tegen Almere City: 1-2. De Champions League werd de Jupiler League.

Aleksej Korotajev wordt welkom geheten directeur Wim Collaerd

Dinsdag 24 januari 2017. Roda JC meldt dat het in zee gaat met Aleksej Korotajev. De schatrijke zakenman neemt een minderheidsaandeel in de club en gaat die leiden samen met Frits Schrouff, de grootste aandeelhouder die Korotajevs komst "een droomkans" noemt.

De ambitieuze Korotajev wil Roda naar een hoger niveau tillen. Hij windt er geen doekjes om en stort direct een hoop poen op de Limburgse bankrekening. "Dusdanig veel dat we er ook echt iets mee kunnen", is technisch directeur Ton Caanen op dat moment in zijn nopjes.

En wat heet. Door de financiële injectie worden binnen no-time spelers van heinde en verre aangetrokken. In de resterende zeven dagen voor het sluiten van de winterse transferperiode hengelt Roda 'even' negen nieuwe spelers binnen. De ploeg heeft de broodnodige versterking hard nodig.

  • Pro Shots
    De acht nieuwe spelers van Roda JC op een rij

De invloed van Korotajev is groot. In de eerste wedstrijd van zijn aandeelhouderschap - op 28 januari tegen Excelsior - boekt Roda ineens een klinkende overwinning: 4-0. En dat terwijl de Limburgers in de negentien voorgaande duels slechts acht keer scoorden.

"Korotajev wenste ons voor de wedstrijd succes en ik kan wel zeggen dat dat heeft geholpen", vertelt clubman Mitchel Paulissen na de overwinning.

Anelka in Limburg

Niet alleen de woorden, maar ook het netwerk van Korotajev, die binnen Roda omschreven wordt als gepassioneerd voetballiefhebber, lijkt groot. Vier dagen na de zege stelt hij zijn Franse vriend en voormalig profvoetballer Nicolas Anelka aan als adviseur van de club.

"Nicolas heeft een heel interessante gedachte over voetbal, talenten en ontwikkeling. Hij wil heel graag iets betekenen voor Roda", aldus Caanen. "De wereld is in tien dagen tijd compleet veranderd. Twee weken terug hadden we geen budget, nu kan alles."

Nicolas Anelka

Een glorieuze toekomst lonkt, maar eerst moet de in degradatiegevaar verkerende club zich verzekeren van lijfsbehoud. En trainer Yannis Anastasiou blijkt lang niet gecharmeerd van iedere winterse aankoop. Van de negen nieuwe namen staan slechts enkelen in de basis, zoals Mohamed El Makrini. Velen kunnen echter niet rekenen op veel speelminuten.

Bovendien houden de slechte prestaties aan. Ze kosten Caanen de kop als technisch directeur. Daarnaast komt het opvallende nieuws naar buiten dat Korotajev in de Verenigde Arabische Emiraten in de cel zit vanwege een ongedekte cheque. Zijn toegezegde kapitaalinjectie van twee miljoen euro laat op zich wachten.

Code rood

Het is code rood in Kerkrade en Roda moet het hoofd boven water zien te houden. Dat gebeurt op sportief vlak via de nacompetitie. Tot opluchting van alles en iedereen in Kerkrade verzekert Roda zich via Helmond Sport en MVV van nog een jaar eredivisie. Volgend seizoen wil de club weer omhoog kijken.

Op bestuurlijk vlak komt daarover in september vorig jaar goed nieuws. Korotajev is na een maandenlange gevangenisstraf op borgtocht vrijgelaten. Kan hij de ambitieuze plannen gaan doorvoeren in Kerkrade?

Teleurstelling bij Roda: tegen Heracles verliest de club het zesde duel op rij

Het seizoen begint dramatisch. Waar Roda de voorgaande transferperiodes de portemonnee veelvuldig trok, is er deze zomer nauwelijks geld voor investeringen. Bovendien staat de samenwerking met Anelka sinds Korotajev in hechtenis zit op een laag pitje. En alsof het nog niet erger kan, verliest Roda de eerste zes competitiewedstrijden.

Het hele seizoen bungelt Roda vervolgens in de kelder van de eredivisie. Trainer Robert Molenaar krijgt de ploeg maar niet aan de praat. Tot het einde langzaam maar zeker in in zicht komt en Roda stukje bij beetje opkrabbelt. Na vier verliesbeurten op rij boekt het ineens drie uiterst belangrijke overwinningen.

Waterloo

De laatste wedstrijd gaat echter verloren (3-2 tegen ADO Den Haag) en opnieuw is nacompetitie een feit. De Limburgers vinden hun waterloo direct in de tweede ronde tegen Almere City. Na drie seizoenen eredivisie degradeert Roda JC opnieuw.

De Jupiler League in plaats van de Champions League, het is niet waar men in Kerkrade aan dacht op 24 januari 2017, toen Korotajev de ambitieuze uitspraak deed.

Alhoewel, die uitspraak kan nog steeds bewaarheid worden...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl