Geboren Kerkradenaar Mitchel Paulissen treurt na het verlies tegen ADO Den Haag.
NOS VoetbalAangepast

Winteraankopen Roda JC komen nauwelijks aan spelen toe

Het is code rood in Kerkrade. Na een dramatisch verlopen weekend, waarin met 4-1 werd verloren van ADO Den Haag, stond Roda JC weer op de laatste plaats in de eredivisie. En dus neemt de druk toe op de spelers, op trainer Yannis Anastasiou en op de directie.

Die druk heeft inmiddels geleid tot het op non-actief zetten van technisch directeur Ton Caanen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten. Of dat de supporters tevreden stelt, moet nog maar blijken. Je maakt ze pas echt blij met een overwinning op PEC Zwolle vanavond.

In januari, tijdens de thuiswedstrijd tegen Excelsior, werd op de tribune nog een spandoek ontrold waarmee de fans hun weerzin jegens de directie kenbaar maakten. Afgelopen zondag, na de nederlaag tegen ADO, kwam die smeulende onvrede tot een eerste uitbarsting.

Supporters van Roda JC verlaten uit protest de tribune voor de rust in de wedstrijd tegen ADO

In Den Haag werd de spelersbus door boze supporters tegengehouden. Dezelfde avond gingen tientallen fans verhaal halen bij het Parkstad Limburg Stadion, waar de bus aankwam.

Het is een scenario dat de Kerkradenaren bekend voorkomt: in het seizoen van de eerste degradatie uit de clubgeschiedenis, 2013/2014, deden zulke taferelen zich ook voor.

Aankopen spelen niet

Het verhaal van Roda JC is bekend: de afgelopen transferperioden is telkens een blik aan spelers opengetrokken, waarmee moet worden voorkomen dat de club kopje onder gaat.

In de winter van het vorig seizoen werden acht spelers naar Kerkrade gehaald. Afgelopen zomer kwam een heel elftal over en drie maanden geleden kwamen er nog eens negen spelers bij.

Maar waar vorig jaar de aanwinsten, zoals Jordy Buijs en Rydell Poepon, nog in de basis stonden en direct iets bijdroegen, is dat dit seizoen niet het geval.

Cijfers nieuwe spelers Roda JC

WinteraankoopPositieStatusBasisplekkenInvalmomentenProductie
Gyliano van VelzenVleugelspelerGekocht van FC Volendam43-
Mohamed El MakriniMiddenvelderGekocht van Odense BK421 goal
Ognjen GnjaticMiddenvelderGekocht van Platanias Chania34-
Athanasios PapazoglouSpitsGehuurd van KV Kortrijk281 goal
Bryan VerboomLinksbackGehuurd van Zulte Waregem11-
Beni BadibangaVleugelspelerGehuurd van Standard Luik01-
Simeon RaykovVleugelspelerGekocht van Lokomotiv Plovdiv01-
Stefan SavicMiddenvelderGekocht van Slaven Belupo00-
Lyes HouriMiddenvelderGehuurd van SC Bastia00-

Het elftal waarmee Roda tegen ADO aantrad, zegt in dat verband alles. Van de aanwinsten uit de winter stond alleen middenvelder Ognjen Gnjatic in de basis en vielen Mohamed El Makrini en Athanasios Papazoglou in.

De afgelopen zeven wedstrijden koos coach Anastasiou steeds voor een ander elftal. Van de acht nieuwe spelers heeft nog niet de helft vaker dan drie keer in de basis gestaan.

En dat terwijl Roda JC begin dit jaar nog meende een zonnige toekomst te hebben. Was de club voorheen aangewezen op het huren van spelers of hooguit het binnenhalen van transfervrije spelers, door de komst van de Zwitserse investeerder Aleksej Korotajev bleek er ineens geld beschikbaar om betere spelers te kopen.

Des te opvallender daarom dat spelers als Simeon Raykov en Stefan Savic niet of nauwelijks niet zijn ingezet.

De nieuwe aankoop Ognjen Gnjatic stond vanaf de winterstop drie maal in de basis

Het ontslag van Caanen betekent nieuwe mogelijkheden voor trainer Anastasiou. De twee hadden immers elke week overleg over de opstelling en Caanen had daarbij een dikke vinger in de pap.

Nu de technisch directeur is vertrokken, geeft Anastasiou mogelijk de voorkeur aan de ongebruikte spelers. Want dat er verandering moet komen, is evident.

Roda JC heeft nog zes wedstrijden voor de boeg. Daar zitten lastige opdrachten bij, zoals uitwedstrijden tegen AZ, Utrecht en Vitesse. Vanavond zal de eerste horde in de overlevingsstrijd genomen moeten worden, thuis tegen PEC Zwolle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl