Robin
NOS NieuwsAangepast

Waarom greep cheeta-filmer niet in? 'Ik was in shock'

"Je krijgt een hartverzakking." De 24-jarige Robin de Graaf maakte maandag het filmpje van het Franse gezin dat in de Beekse Bergen maar net ontsnapte aan de luipaarden.

Robin reed met zijn ouders achter de Franse wagen. Bij de jachtluipaarden zette hij de camera van zijn telefoon aan om de beesten te filmen. Ineens gingen de deuren van de auto voor hem open.

"We zaten vol verbazing te kijken en we gebaarden ook dat ze weer moesten instappen. Maar ze negeerden het gewoon." Hij denkt dat de Fransen hun waarschuwing wel hebben gezien. "Ik kreeg het gevoel dat ze het niet begrepen."

Robin blikt in onderstaande video terug op wat hij maandag filmde:

'Mijn hart stond even stil'

De cheeta's bleven de eerste keer rustig liggen en Robin was opgelucht dat het Franse gezin weer in de auto stapte. Maar even verderop gingen de autodeuren opnieuw open. De familie liep een stuk verder van de auto vandaan dan eerder en de jachtluipaarden kwamen ineens ook erg dichtbij.

"We probeerden ze nog een keer te waarschuwen met gebarentaal", vertelt Robin. Daar kwam opnieuw geen reactie op.

Hij kan niet geloven dat iemand het in zijn hoofd haalt om midden tussen de roofdieren uit zijn auto te stappen. "Ze hadden eten en drinken in hun handen en wilden gewoon tussen de cheeta's gaan zitten. Iedereen met gezond verstand weet dat je daar niet moet picknicken."

Wilde Robin scoren met filmpje?

Op het filmpje kwamen veel kritische reacties, en niet alleen op het Franse gezin. Zo zouden Robin en zijn ouders niets hebben gedaan om in te grijpen. Waarom heeft hij niet gewoon getoeterd? "Dat durfde ik niet aan. Misschien worden die beesten daar alleen maar agressiever van."

Simone Eckhardt, roofdierdeskundige bij Stichting SPOTS, denkt ook niet dat toeteren veel verschil had gemaakt. "Cheeta's zijn bij het benaderen van een mogelijke prooi vaak zo gefocust, dat ze andere geluiden niet meer horen."

Robin krijgt het verwijt dat hij vooral bezig was met een filmpje dat online flink zou scoren. "Dat was echt niet de insteek. Ik was zelf de jachtluipaarden aan het filmen toen dit allemaal gebeurde."

Hij is blij dat er verder niets ernstigs is gebeurd. "We waren wel zo geschokt dat we daarna stoïcijns naar huis zijn gereden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl