Beekse Bergen
NOS NieuwsAangepast

'Cheeta's in safaripark hadden het waarschijnlijk gemunt op kind'

De cheeta's die Franse bezoekers in Safari Park Beekse Bergen beslopen, hadden het voorzien op het kind in de groep. Dat zeggen roofdierdeskundigen tegen de NOS. "Dit had heel fout kunnen aflopen", aldus Simone Eckhardt van Stichting SPOTS.

De video van het gezin dat bijna ten prooi valt aan een groep jachtluipaarden is inmiddels meer dan 1,5 miljoen keer bekeken op YouTube. De parkbezoekers deden in eerste instantie "alles fout", zeggen deskundigen. De twee mannen, twee vrouwen en het kind hadden hun auto verlaten en waren een veld ingelopen. Ze wilden de dieren van dichtbij bekijken. Eckhardt. "Ze halen het niet alleen in hun hoofd om het territorium van wilde roofdieren te betreden, maar komen ook nog eens heel dichtbij. Oliedom." De stichting waar Eckhardt voor werkt, zet zich in voor wilde katachtigen.

Eén van de jachtluipaarden komt op een drafje aangerend, terwijl een ander in de richting van de vrouw en het kind loopt. Waarschijnlijk hadden de dieren het gemunt op het kind. "Cheeta's gaan altijd voor de zwakste prooi", zegt parkmanager Wineke Schoo van Burgers' Zoo. "Dat is in dit geval het kind." De volwassenen zijn niet in gevaar geweest.

Bekijk hieronder de beelden:

Mensen stappen uit auto en worden omsingeld door jachtluipaarden

Op de beelden is te zien hoe een vrouw het kind oppakt, rustig wegloopt en vervolgens gebaren maakt naar één van de jachtluipaarden. Volgens zowel Schoo als Eckhardt heeft haar gedrag goed uitgepakt. "Gelukkig pakt die moeder het kind net op tijd op. En je ziet dat de dieren een beetje schrikken van die handgebaren."

Cheeta's zijn een stuk minder sterk dan leeuwen of panters. Daardoor zijn jachtluipaarden soms af te schrikken, denken de deskundigen. "Bij leeuwen of panters hadden ze het niet kunnen navertellen", aldus Schoo.

De dieren worden dagelijks gevoerd en waren volgens de parkmanager van Beekse Bergen niet hongerig. Toch denkt Eckhardt dat het 'avontuur' lelijk had kunnen afgelopen. "Als er iemand was gevallen of het kind een stuk verder van de vrouw afstond, had er zo een slachtoffer kunnen vallen."

Franse kranten schrijven ook over het voorval.

Parkmanager de Wildt van de Beekse Bergen legt uit wat de procedures zijn en hoe bezoekers worden gewaarschuwd die het safaripark ingaan met de auto. En ranger Leinenga neemt een cameraploeg mee in het park.

'We waarschuwen bezoekers op verschillende manieren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl