De jachtluipaarden besluipen het gezin in Safaripark Beekse Bergen
NOS NieuwsAangepast

Beekse Bergen: 'Dit gezin heeft ongelooflijk veel geluk gehad'

Safaripark Beekse Bergen gaat geen extra Franstalige waarschuwingsbordjes plaatsen nadat een gezin bijna ten prooi is gevallen aan een groepje jachtluipaarden. "Daarmee zouden we impliceren dat de regels niet duidelijk zijn", zegt parkmanager Niels de Wildt.

Deze week verscheen een filmpje op YouTube waarin te zien is hoe Franse parkbezoekers tegen de regels in uit hun auto stappen. Om een groepje jachtluipaarden van dichterbij te bekijken, lopen twee mannen, twee vrouwen en een kind een eindje bij hun auto vandaan. Dat wordt gezien door de roofdieren, die de bezoekers besluipen. Net op tijd weten de bezoekers weer in hun auto te stappen.

In de beelden zie je hoe dicht de jachtluipaarden bij de mensen komen:

Mensen stappen uit auto en worden omsingeld door jachtluipaarden

Het Safaripark wist totdat het filmpje opdook niet van het voorval af. "Er zijn die dag wel wat meldingen geweest, maar niemand was op de hoogte van het feit dat mensen een soort strandwandeling hebben gemaakt in het verblijf van de jachtluipaarden."

De Wildt heeft het gedrag van de dieren geanalyseerd met behulp van hun verzorgers. "De jachtluipaarden zitten op een eetschema dus ze zijn niet extreem hongerig en zitten niet in de jacht", legt hij uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hebben in eerste instantie dezelfde reactie als wanneer bij ons iemand onverwacht aanbelt. Ze denken: hé, er gebeurt iets vreemds in ons territorium."

Hierdoor duurt het volgens de parkmanager eventjes voordat de jachtluipaarden reageren. "Maar uiteindelijk reageren ze wel degelijk op dit uitzonderlijke bezoek. Deze mensen hebben ongelooflijk veel geluk gehad."

Jongetje in arm gebeten

In 2012 liep een soortgelijk incident minder goed af. Een 9-jarige jongen werd toen in zijn arm gebeten door een jachtluipaard, nadat hij en drie anderen uit de auto waren gestapt. Toen de jongen de cheeta zag, schrok hij en rende hij weg. Het dier viel de jongen vervolgens aan.

Bezoekers van Beekse Bergen worden met borden in meerdere talen en met pictogrammen gewaarschuwd om niet uit hun auto te stappen. De waarschuwingen zijn ook naar het Frans vertaald. Het park is niet van plan om extra Franstalige informatiebordjes te plaatsen. En camera's of luidsprekers om te waarschuwen zijn "onbegonnen werk." De Wildt: "Daarvoor is het park, we hebben 125 hectare, veel te groot."

We waarschuwen bezoekers op verschillende manieren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl